Alanvaihto toi uuden työn ja enemmän vapaa-aikaa

Seinäjoen keskussairaalan fysio- ja toimintaterapiayksikössä työskentelee omaan työpaikkaansa varsin tyytyväinen mies. Hän on sairaalahuoltaja Halil Baykan, joka tekee työnsä ”kuten koulussa on opetettu” eli tarkan perusteellisesti ja vielä vähän enemmänkin.

”Olen saanut hyvää palautetta työstäni. Sairaalahuoltajan työ on itsenäistä ja työn jäljen näkee saman tien”, kehuu Baykan.

Baykan on kotoisin Turkista, mutta Suomessa hän on asunut nyt seitsemän vuotta. Alun perin parin viikon lomailu maassa herätti kiinnostuksen tulla Suomeen myös töihin.

”Suomi tuntui rauhalliselta ja hyvältä maalta.”

Baykan jätti taakseen Turkin sekä oman ravintola-alan yrityksen muuttaessaan Suomeen vuonna 2017. Aluksi hän opiskeli suomen kieltä Sedussa, sekä työskenteli pitserioissa ja kebab-ravintoloissa. Ravintolatyön määräaikaisuus ja epäsäännölliset työajat saivat hänet kuitenkin etsimään vakituisempaa työtä ja hakeutumaan lopulta kokonaan uudelle alalle.

”Kaipasin säännöllistä työtä ja vapaita viikonloppuja, mitä ravintolatyössä ei ollut”, sanoo Baykan.

Laitoshuoltajan ammatista Baykan kiinnostui osittain ystäviensä suosituksesta, mutta myös siksi, että hän ajatteli ammatissa pärjäävän vähemmälläkin kielitaidolla.

”Suomi on aika vaikea kieli, mutta haluan oppia sitä lisää”, Baykan sanoo. Kielen opiskelussa hyvänä apuna on toiminut musiikin kuuntelu ja uutisten lukeminen.

Baykan kuvailee itseään tarkaksi ja huolelliseksi ihmiseksi, jolla oma kotikin on aina tip top kunnossa. Niinpä hänen oli varsin luonnollista hakeutua Sedun laitoshuoltajan opintoihin. Kaikkiaan opinnot kestivät vuoden verran. Opintoihin liittyviä harjoitteluja Baykan teki useammassa paikassa, myös Seinäjoen keskussairaalassa, missä hyvä työntekijä laitettiin merkille.

Valmistumisen jälkeen Baykan ehtikin työskennellä vain muutaman kuukauden toisaalla, kun sairaalalta soitettiin ja hänelle tarjottiin sairaalahuoltajan työtä fysio- ja toimintaterapiayksikössä. Tässä työssään Baykan on työskennellyt vuodesta 2023.

Kiitosta Baykanilta saavat erityisesti hänen esihenkilönsä, jotka ovat huomioineet ulkomaalaistaustaisen työntekijän aina hyvin ja auttaneet tarvittaessa. Myös työyhteisö tuntuu omalta.

Tunnustusta Baykan on saanut työkavereiltakin, sillä hänet on kertaalleen ilmiannettu työpaikkansa ”viikon helmeksi” eli työpaikan hyväksi tyypiksi. Nimityksestä Baykan oli otettu ja iloisen yllättynyt.

Baykan on tyytyväinen siihen, että on työssään voinut vaikuttaa muun muassa työaikoihinsa ja sopia ne paremmin omaan rytmiinsä sopivaksi.

”Sairaalassa järjestelmä toimii mielestäni hyvin, lomat pyörivät ja aikataulut ovat soviteltavissa.”

Nykyisen työn mahdollistamat vapaat viikonloput ovat Baykanille tärkeitä, sillä silloin on aikaa harrastaa ja rentoutua. Vapaa-ajallaan liikunnan parissa viihtyvä mies käy muun muassa kuntosalilla ja harrastaa metsässä pyöräilyä.

”Suomen ilmastossa on hyvä urheilla, sillä täällä ei tule niin kuuma kuin Turkissa”, Baykan naurahtaa.

Saiaalahuoltaja Halil Baykan