Haaveet todeksi – alanvaihdon kautta unelma-ammattiin

Olen todella onnellinen, että pääsin opiskelemaan unelma-ammattiini ja sain siinä samalla jo tehdä tätä työtä.” Näin perustelee alanvaihdon tehnyt Satu Alakarhu. Hän opiskeli oppisopimuksella lähihoitajaksi erikoistuen vammaistyöhön. Vajaa vuosi sitten hän etsi oppisopimuspaikkaa Lapualta ja Kauhavalta, ja tuli valituksi entisen Kuntayhtymä Kaksineuvoisen Fransunpuistoon. Valmistumisen jälkeen maaliskuussa 2023 Alakarhu sai oppisopimuspaikasta vakituisen työn.

Olen hakeutunut alalle jo 28 vuotta sitten, mutta toisen alan työ vei silloin mennessään.” Alakarhu on työskennellyt viimeiset 30 vuotta hotelli- ja ravintola-alalla, kaupan alalla sekä toiminut myös yrittäjänä. Lähihoitajan työssä hän kokee parhaaksi vuorovaikutuksen asukkaiden kanssa sekä erilaiset ja mielenkiintoiset työpäivät. ”Olen onnekas saadessani tehdä työtä kehitysvammaisten kanssa. Työpäivien sisältö vaihtelee ja se on mukava asia.

Erityisen palkitsevaa työssä on, ”kun koen, että olen saanut asukkaan luottamuksen”. Fransunpuistossa Alakarhun työtehtäviin kuuluu asukkaiden perushoitoa ja heidän hyvinvointinsa ylläpitämistä suunnittelemalla heille esimerkiksi aktiviteetteja. Haastavaksi työssään hän kokee haasteellisten asukkaiden käyttäytymisen ja ennalta-arvaamattomat tilanteet. Työssään häntä auttaa hyvä ongelmanratkaisutaito ja reipas työote, lisäksi hän haluaa pitää yllä positiivista henkeä. Työyhteisön parhaina puolina hän arvostaa joustavia työkavereita, joilta saa apua aina pyydettäessä.

Vuorotyö on sopinut minulle hyvin. Olen saanut helposti yhdistettyä opiskelun ja työn sekä perhe-elämän.” Alakarhu antaa työnantajalle kiitosta hyvästä työvuorosuunnittelusta.

Alakarhu toivoo pysyvänsä terveenä ja saavansa tehdä tätä uutta uraa vielä seuraavat 20 vuotta. Sote-alalle opiskelua pohtiville hän lähettää terveiset: ”Vaatii toki rohkeutta lähteä uudelle alalle, mutta itselle se oli helppoa, kun siitä oli haaveillut niin pitkää. Kannattaa rohkeasti etsiä sitä omaa juttua!

Lähihoitaja-oppisopimusopiskelija Satu Alakarhu