Ihmisten kohtaamista ja vaihtelevia työtehtäviä kotihoidossa

Hoitotyö lähtee ihmisen kohtaamisesta.

Näin summaa Kaksineuvoisen sote-keskuksessa kotihoidossa lähihoitajana työskentelevä Pasi Peltoluhta, ja jatkaa: ”Jos siihen pystyt, olet oikealla alalla. Työn tekemisen oppii kyllä matkan varrella.

Peltoluhta tietää mistä puhuu, sillä oppiminen ja uuteen ammattiin opiskelu on tuoreena muistissa.

Työskentelin lähes parikymmentä vuotta veteraanien kuntoutuksen parissa. Organisaatiomuutosten vuoksi eteeni tuli kuitenkin tilanne, että piti miettiä uutta työtä. Lähihoitajakoulutus oli luontainen jatkumo.

Peltoluhta katsoo, että sekä työ- että elämänkokemuksesta oli opinnoissa hyötyä. Aiemmasta ammatista pystyi ammentamaan käytännön esimerkkejä, ja suuntautuminen ikäihmisten hoivaan oli myös alusta asti selvää.

Peltoluhta valmistui lähihoitajaksi vuonna 2014. Viimeisten harjoittelujaksojen kautta avautui ensin sijaisuuksia, nyt Peltoluhta on vakityössä kotihoidon sisäisenä sijaisena eli Sissinä tuuraamassa kollegoja esimerkiksi lomien tai sairauspoissaolojen aikana. Peruspaikka on Kauhavan kotihoito, mutta tarpeen mukaan hän työskentelee myös Ylihärmässä ja Evijärvellä.

Olen toivonut, että voisin olla pääsääntöisesti aina vähintään viikon kerrallaan yhdessä tiimissä. Hyvin tätä on pystytty toteuttamaankin. Mielestäni se on sekä asiakkaan että työntekijän etu.

Peltoluhta on työskennellyt myös ryhmäkodissa, mutta kertoo kotihoidon kenttätyön olevan hänelle paras vaihtoehto:

Tykkään mennä itsekseni. Kiertävän kotihoidon hoitajana teet itse ensimmäiset päätökset. Kuitenkin tiimi on aina tukena ja turvana, ja pystyy kysymään myös toisten mielipidettä.

Vaihtelevuus on Peltoluhdan mukaan yksi työn hyvistä puolista. Jokainen päivä on erilainen.

Totta kai välillä on kiireisiä päiviä, mutta on myös rauhallisempia aikoja. Riippuu siitä, miten itse haluat tilanteet nähdä”, Peltoluhta pohtii.

Yksi kuitenkin on selvää:

Ihmisten parissa kun saa olla. Se on kaiken ydin”.

Lähihoitaja Pasi Peltoluhta