Tilaisuudet ja materiaalit
Tulossa olevat tilaisuudet sekä aikaisempien tilaisuuksien materiaaleja:
Klikkaa tilaisuuden otsikkoa lukeaksesi lisää.
Kuntoutusalan ammattilaisten aamukahvit ovat rento mutta asiapitoinen aamun aloitus. Voit osallistua tilaisuuteen omalta työpisteeltäsi nauttien samalla kupposen aamukahvia tai -teetä. Tilaisuus järjestetään Teamsissa klo 8.15–9.00.
Osallistumalla saat tietoa ajankohtaisista kuntoutukseen liittyvistä aiheista. Tilaisuus alkaa lyhyellä alustuksella ja jatkuu sen jälkeen aiheeseen liittyvällä keskustelulla. Ennakkoilmoittautumista ei vaadita. Tilaisuutta ei tallenneta.
Pääset osallistumaan tilaisuuteen klikkaamalla osallistumislinkkiä.
Ke 12.4. klo 8.15–9.00 Miten voimme arvioida kuntoutuksen tarvetta ja määrää? Heta Piirto, puheterapeuttiliitto
Miten voimme arvioida kuntoutuksen tarvetta ja määrää? Puheterapeuttiliiton toiminnanjohtaja Heta Piirto tulee kertomaan Suomen Puheterapeuttiliiton julkaisemasta Lasten ja nuorten puheterapiakuntoutuksen tarpeen ja määrän arviointi -suosituksesta. Aamukahveillamme näkökulma kuntoutustarpeen ja -määrän arviointiin on laajempi – tarkastelun kohteena ovat erityisesti kuntoutustarpeeseen vaikuttavat seikat; häiriön vaikutus osallisuuteen, ympäristön ohjauksen tarve, häiriön vaikeusaste ja hyötymisennuste. Nämä seikat vaikuttavat kuntoutustarpeen arviointiin iästä ja kuntoutusmuodosta riippumatta. Tule mukaan kuuntelemaan, keskustelemaan ja miettimään, mitä me voisimme oppia ja siirtää omaan työhömme aiheesta!
Muut kevään aamukahvitilaisuudet:
Ke 10.5. Aihe tarkentuu myöhemmin
Ke 14.6. Aihe tarkentuu myöhemmin
Lisätietoja:
Maria Katajamäki
kehittämissuunnittelija
p. 050 406 4944
maria.katajamaki@hyvaep.fi
Hallituskatu 20
Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanke jatkaa SyTy-kahvien tarjoamista. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita, tule mukaan linkistä. Kevään SyTy-kahvien aikataulu ja teemat:
- 23.2. klo 12–12.45 Kokemusasiantuntija systeemisessä työskentelyssä Anu Kirjavainen, perheterapeutti Ilmajoki ja Juhana kokemusasiantuntija EPSHP
- 23.3. klo 12–12.45 FIT-mittarit lastensuojelutyössä, kokemuksia Pietarsaaresta (kielinä suomi ja ruotsi) Siv Kola lastensuojelun päällikkö, Anna Ingo sosiaalityöntekijä & Piia Kotanen johtava sosiaalityöntekijä Pohjanmaan hyvinvointialue
- 27.4. klo 12–12.45 Systeeminen työskentely OMA TIIMI -toimintamallissa Auli Romppainen SONet BOTNIA ja Fanny kokemusasiantuntija Pesäpuu ry
- 25.5. klo 12–12.45 Systeeminen työskentely Barnahus-konsultaatioissa Noora Aarnio ja Tiina Civil monialaisen arvioinnin koordinaattorit Barnahus-hanke
Tervetuloa kirkastamaan systeemistä ajattelua! SyTy-kahvit on tarkoitettu kaikille, jotka työskentelevät työssään systeemisellä työotteella tai ovat kiinnostuneita systeemisestä ajattelusta. Tulevaisuuden sote-keskus -hanke järjestää Syty-kahveja säännöllisesti systeemisen toimintamallin juurruttamiseksi Etelä-Pohjanmaalla.
Lisätietoja:
Petta Porko
040 776 8121
petta.porko@hyvaep.fi
Hallituskatu 20
Tulevaisuuden sote-keskus-, Osaamis- ja tukikeskus- sekä Barnahus-hankkeet yhteistyössä toteuttavat
Monialaisesti Yhdessä Lapsen Parhaaksi – Monialaisen palvelutarpeen arvioinnin työpajasarjan
Perheellä on oikeus saada palvelutarpeensa arvioitua tilanteen edellyttämässä laajuudessa, kun sosiaalihuolto saa tiedon palveluiden tarpeessa olevasta lapsesta tai perheestä. Monialaisia palveluja tarvitsevilla asiakkailla voi olla hyvin vaihtelevasti fyysisiä, psyykkisiä tai sosiaalisia palvelutarpeita, jotka hyvin usein myös kietoutuvat toisiinsa. Palvelutarvetta arvioidaan yhdessä perheen kanssa.
Maksuton kolmen iltapäivän työpajasarja käsittelee monialaisen palvelutarpeen arvioinnin eri teemoja: asiakkaan suostumus, milloin palvelutarve arvioidaan monialaisesti, miten koko perhe tulee huomioitua, kuinka vastuu ja roolit jaetaan monialaisessa yhteistyössä.
Aika
torstai 30.3.2023 klo 12.00-15.30 (ilmoittautuminen viim. 9.3.2023)
torstai 4.5.2023 klo 12.00-15.30 (ilmoittautuminen viim. 13.4.2023)
torstai 31.8.2023 klo 12.00-15.30 (ilmoittautuminen viim. 10.8.2023)
Aloitamme päivät kahvitarjoilulla klo 12. Varsinainen ohjelma alkaa klo 12.30.
Paikka
Seinäjoki Areena, Kirkkokatu 23, 60220 Seinäjoki (ei Teams-mahdollisuutta)
Kenelle
Työpajasarja on tarkoitettu lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskenteleville sosiaalihuollon, terveydenhuollon, sivistystoimen ja järjestöjen ammattilaisille.
Ilmoittautuminen
Ensisijaisesti toivomme, että osallistut kaikkiin päiviin, mutta Sinun on mahdollista ilmoittautua myös yksittäisiin iltapäiviin. Ilmoittautumislinkki:
https://link.webropolsurveys.com/S/1066B94A1983591F
Ilmoittautumisesta ei tule erillistä viestiä – merkitsethän ilmoittautumisesi kalenteriisi
Päivien sisältö
TORSTAI 30.3.2023 klo 12.00-15.30
- Arviointi osaamisena ja asiakasturvallisuuden näkökulmasta: Anne-Mari Jaakola, erikoistutkija YTT, Turun yliopisto
- Strukturoitujen arviointimenetelmien hyötyjä ja haasteita lapsi- ja perhesosiaalityön kontekstissa: Elina Aaltio, tutkijatohtori YTT, Helsingin yliopisto
- Arviointi räätälöityinä käytäntöinä ja rakenteina: Tuuli Lamponen, yliopiston lehtori YTT, Helsingin yliopisto
- Yhteinen keskustelu arviointiteemoista
TORSTAI 4.5.2023 klo 12.00-15.30
- Lapsen palvelutarpeen arvioinnin toimintakortit – konkreettisia ohjeita monitoimijaiseen yhteistyöhön
- LUMO-hankkeessa kehitetyt toimintakortit ohjaavat laadukkaaseen monitoimijaiseen yhteistyöhön lapsen asioissa ja niillä kuvataan, kuinka lapseen liittyvän huolen puheeksi ottamisesta edetään lastensuojeluilmoituksen tai yhteydenoton tekemisen kautta monitoimijaiseen palvelutarpeen arviointiin
- Katariina Katainen, lastensuojelun kehittämisasiantuntija, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus ohjelma, Pohjois-Savon hyvinvointialue
- Reetta Salmi, erityissosiaalityöntekijä, Keski-Suomen hyvinvointialue, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma.
TORSTAI 31.8.2023 KLO 12.00-15.30
- Palvelutarpeen arviointi asiakasnäkökulmasta – ETU-tutkimushankkeen tuloksia: Noora Aarnio, kehittämisasiantuntija, OT-hanke
- Kokemusasiantuntijoiden dialogi
- Työpajatyöskentely
- Käsitellään esimerkkitilanne, johon liittyy mahdollisesti lasten ja vanhempien sosiaali- ja terveydenhuollon sekä opetuksen tuen tarpeita.
- Kysymyksenä ”Miten palvelutarpeen arviointi tulisi tehdä niin, että se palvelee lasta ja perhettä parhaiten?”
- Työpajojen purku
Tervetuloa!
Hallituskatu 20
TYÖIKÄISEN MUISTI – kolmen webinaarin sarja mahdollistaa osallistujan tarkastelemaan työikäisen arkea muistisairaan, hänen läheisten ja eri sektoreilla toimivien ammattilaisten näkökulmasta. Webinaarissa saa tietoa myös muistisairauden tunnistamiseen työssä ja vapaa-ajalla. Lisäksi osallistuja kuulee millaista tukea, apua ja hoitoa työikäinen muistisairas ja hänen läheisensä saa Etelä-Pohjanmaalla.
Webinaarit ovat maksuttomia ja avoimia kenelle tahansa ja ne toteutetaan Teamsin välityksellä (liity painamalla tätä linkkiä). Erillistä ilmoittautumista ei tarvitse tehdä. Halutessasi voit pyytää kalenterimuistutusta sähköiseen kalenteriisi webinaarista tuula.peltoniemi@hyvaep.fi
Alustajien puheenvuorot tallennetaan ja tallenteet tulevat Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen YouTube -kanavalle Muutamia webinaaritallenteita sieltä jo löytyykin.
Työikäisen muisti – PALVELUILLA tiistaina 18.4.2023 klo 14.00–15.30
Webinaarissa pääset tutustumaan kehittämissuunnittelija Virve Rinteen tuella Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen Muistisairaan palveluketjuun Muistisairaan palveluketju / Etelä-Pohjanmaa – Palvelupolku-epshp (hyvaep.fi). Kelan etuisuuksista ja palveluista työikäisille kuulet työkykyneuvoja Hanna-Maria Raittiselta. ja kokemuksia palveluiden toimivuudesta antaa vuorostaan kokemustoimija Marja Hannula.
Lisätietoja webinaarisarjasta:
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelta Virve Rinne ja Tuula Peltoniemi etunimi.sukunimi@hyvaep.fi
Webinaarisarjan mahdollistavat Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen IkäKoti- ja Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeet yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistyksen kanssa. Mukana webinaareissa myös Kela ja Työterveyslaitos
Hallituskatu 20
Tulevaisuuden sote-keskus -hanke kutsuu Sinut
Traumainformoitu työote asiakastyössä ja työntekijän hyvinvoinnin
tukeminen -koulutukseen.
Koulutus järjestetään ennaltaehkäisevänä ja voimaannuttavana kokonaisuutena henkilöstön henkisen hyvinvoinnin tueksi. Koulutuksen lähtökohtana on työntekijöiden jaksaminen.
Kouluttajina toimivat Riina Karjalainen valtiotieteiden lisensiaatti, sosiaalityöntekijä, kouluttaja ja Ritva Karila-Hietala kouluttajapsykoterapeutti.
Tilaisuus on maksuton. Tilaisuuteen mahtuu 200 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä.
Aika
perjantai 28.4.2023 klo 12.00–15.30
Paikka
Areena, Seinäjoki Kirkkokatu 23, 60220 SEINÄJOKI
Ilmoittautuminen
Ilmoittautumiset tarjoilun vuoksi 6.4.2023 mennessä. Ilmoittautumislinkki:
https://link.webropolsurveys.com/S/AAF43A952AD62A2B
Ilmoittautumisesta ei tule erillistä viestiä – merkitsethän ilmoittautumisesi kalenteriisi.
Kenelle
Tilaisuus on tarkoitettu sosiaali-, terveys ja sivistyspuolen ammattilaisille, jotka
ovat työssään tekemisissä traumojen kanssa.
Päivän sisältö
Koulutuspäivä sisältää tietoa ja ymmärrystä erilaisten traumojen vaikutuksista
ihmisiin ja niiden huomioon ottamista asiakkaiden kanssa työskenneltäessä.
Koulutuspäivässä katseet käännetään vahvasti myös työntekijöiden omaan jaksamiseen, itsetuntemukseen, sekä keinoihin vakauttaa itseään sekä purkaa stressiä.
Koulutuksessa keskitytään mm. seuraaviin teemoihin:
– Traumainformoitu orientaatio ja työote, lapsuuden haitalliset kokemukset (ACE)
– Stressin hallinnan keinoja, resilienssin vahvistaminen
– Tunteiden tunnistus työssä ja vapaa-ajalla
– Myötätuntouupuminen
– Ideoita oman jaksamisen tukemiseen
Päivän ohjelma
klo 12.00-13.30 Traumainformoitu työote asiakastyössä – miksi on tärkeää ymmärtää vaikeiden tai traumaattisten kokemusten vaikutuksia ihmisen elämään
klo 13.30-14.00 Päiväkahvit
klo 14.00-15.00 Työntekijän oman hyvinvoinnin tukeminen – keinoja stressin hallintaan ja henkisen uupumisen ehkäisyyn
klo 15.00-15.30 Päivän purku ja lopetus
Hallituskatu 20
Hei lastensuojelun sijaishuollon tai nuorisopsykiatrian ammattilainen!
OMA TIIMI toimintamalli on kehitetty lastensuojelun sijaishuollon ja nuorisopsykiatrian yhteisasiakkuuksiin. Toimintamalli on ollut käytössä Etelä-Pohjanmaalla viime vuodesta saakka.
Tulevaisuuden sote-keskus -hanke järjestää kevään aikana kolme valmennustapaamista, jotka tukevat sinua toimintamallin käytössä. Mukaan voi tulla käynnissä olevien tai suunnitteilla olevien tiimien ammattilaiset.
Ajankohdat valmennuksiin ovat:
- pe 17.3.2023, klo 10.00-11.30
- Teemana: Tiimin aloittaminen ja tavoitteiden asettaminen sekä OMA TIIMI käsikirja
- pe 21.4. 2023, klo 10.00-11.30
- Teemana: OMA TIIMIssä tapahtuvat muutostilanteet
- pe 26.5.2023, klo 10–11.30 (Huom! päivämäärä)
- Teemana: Suhteiden väliset jännitteet
(Huom! Kalenteroi päivämäärät itsellesi ja poimi alla oleva linkki kalenteriisi)
Pääset tästä linkistä valmennuksiin. Huom! Tämä Teams-linkki toimii vain 17.3.2023 ja 21.4.2023 valmennuksessa.
Hallituskatu 20
Tulevaisuuden sote-keskus -hanke ja Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue kutsuvat Sinut lastentautien toimintayksikön, perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon ammattilaisten yhteiseen iltapäivään
Lasten ja perheiden palvelut Etelä-Pohjanmaalla
Tervetuloa kuulemaan sekä keskustelemaan lastentautien toimintayksikön, perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon toimijoiden yhteistyöstä sekä toiminnasta lasten, nuorten ja perheiden palveluissa.
Aika
keskiviikko 10.5.2023 klo 12.00–15.45
Paikka
Seinäjoen keskussairaalan auditorio, Hanneksenrinne 7, 60220 Seinäjoki
Tilaisuus on maksuton eikä siinä ole Teams-mahdollisuutta.
Ilmoittautuminen
Mukaan mahtuu 130 henkilöä. Ilmoittautumiset tarjoilun vuoksi ke 26.4.2023 mennessä
https://link.webropolsurveys.com/S/44AF5658E2BD8DC5
Tilaisuus on tarkoitettu kaikille lasten, nuorten ja perheiden kanssa toimiville ammattilaisille lastentautien toimintayksikössä, perusterveydenhuollossa ja sosiaalihuollossa
Päivän ohjelma
Klo 12.00–12.05 Tervetuloa
Kirsi Nuolivirta, ylilääkäri, lastentaudit, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Mari Vuorenmäki, suunnittelija, lasten, nuorten ja perheiden palvelut, Tulevaisuuden sote-keskus -hanke
Klo 12.05–12.20 Lastentautien toimintayksikön ajankohtaista
Kirsi Nuolivirta, ylilääkäri, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Klo 12.20–12.40 Neuvolatoiminnan ajankohtaista
Anu Leinonen, Hanna Noponen ja Heli Mäki, neuvolatoiminnan vastuuyksikköjohtajat, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Klo 12.40–13.15 Perhetyön kynnyksettömät palvelut – konkreettista apua ja ohjausta lapsiperheille varhaisessa vaiheessa
- Lapsiperheiden kotipalvelu
- Varhaisen tuen perhetyö
Emmi Tietäväinen, vastuuyksikköjohtaja, perhetyö, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Klo 13.15–13.40 Lapsen ja nuoren sensitiivinen kohtaaminen väkivaltakokemuksen äärellä
Kirsi Keskinen, Psykososiaalisen tuen koordinaattori, HyvaEp, Barnahushanke/Thl
Klo 13.40–14.00 Tauko
Klo 14.00–15.00 Pienten lasten syömishäiriöt ja niiden hoitaminen
Sari Järvi, pikkulapsipsykiatrian poliklinikan ylilääkäri, lastenpsykiatrian erikoislääkäri, psykoterapeutti, Theraplay-terapeutti
Klo 15.00–15.45 Pikkulasten unihäiriöiden hoito
Lastenneurologi Outi Saarenpää-Heikkilä TAYS, Pirkanmaan hyvinvointialue
Klo 15.45 Päivän yhteenveto
Kirsi Nuolivirta, ylilääkäri, lastentaudit EPSHP
Tervetuloa!
Hallituskatu 20
Tulevaisuuden sote-keskus -hanke kutsuu Sinut
Itsetuhoisuuden puheeksi ottamisen koulutukseen
Koulutus järjestetään Teamsilla ja se on osallistujille maksuton.
Kouluttajana toimii Mieli Suomen Mielenterveys ry:n itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö ja psykologi Frans Horneman.
Aika
torstai 25.5.2023 klo 13.00–15.00
Paikka
Teams
Ilmoittautuminen 25.5.2023 klo 12 mennessä. Ilmoittautumislinkki:
https://link.webropolsurveys.com/S/C1904C4CCB2497C3
Koulutukseen pääsee liittymään Teams-linkin avulla.
Liity kokoukseen napsauttamalla tästä
Kenelle
Tilaisuus on tarkoitettu ammattilaisille, jotka ovat työssään tekemisissä
itsetuhoisuuden kanssa.
Päivän sisältö
• Itsetuhoisuus ja sen ilmeneminen
• Itsetuhoisuuteen liittyvät myytit – mitä jokaisen on tärkeää tietää
itsetuhoisuudesta
• Miten itsetuhoisuus otetaan puheeksi asiakastilanteessa
• Työntekijän oma jaksaminen
Hallituskatu 20