Ammatillinen paluumuuttaja arvostaa käytännönläheistä ja monipuolista päivätyötä

Tarja Kalijärvi tiesi jo yläasteikäisenä, että haluaa hammashoitajaksi.

Pääsin TET-jaksolle Alahärmän hammashoitolaan. Työ oli kiinnostavaa, ja heti, kun 17 vuoden alaikäraja täyttyi, hain Pirkanmaan terveydenhuolto-oppilaitokseen hammashoitajaopintoihin. Lukiotakin minulle ehdotettiin, mutta koin, ettei se ollut minua varten – olisihan minulla samassa ajassa jo ammatti!” Kalijärvi muistelee 1980-luvun loppua hymyssä suin.

Kalijärvi valmistui vuonna 1990, ja ehti tehdä alan töitäkin, mutta sitten tuli lama. Hammashoitajille ei ollutkaan enää töitä. Kalijärvikin hakeutui muualle ja päätyi vuosikymmeneksi metallialalle.

Kunnes eräänä päivänä toin lasta hammaslääkärille, ja kävi ilmi, että olin itse hammashoitaja. Sillä hetkellä oli pulaa hammashoitajista, pääsin koeajalle ja sillä tiellä ollaan.

Kalijärvi työskentelee Kauhavan ja Kortesjärven hammashoitolassa hammaslääkäri Sami Kottarin työparina.

Suuhygienistit työskentelevät pääsääntöisesti itsenäisesti, me hammashoitajat sen sijaan avustamme hammaslääkäreitä. Työ on monipuolista, ja meillä täällä Kortesjärvelläkin tehdään paikkausten lisäksi niin juurihoitoja, oikomista, protetiikkaa kuin kirurgiaakin”, Kalijärvi luettelee.

Työn kautta oppii.

Kalijärvi arvostaa säännöllistä, siistiä päivätyötä hyvässä tiimissä.

Meillä on suun terveydenhuollossa tosi mukava porukka.

Erityisen palkitsevia ovat Kalijärven mukaan hetket, jolloin pelkäävän asiakkaan saa juttelemalla rentoutumaan.

On lapsia, jotka eivät ensin suostu avaamaan suutaan lainkaan. Puhumalla ja rauhallisesti etenemällä tilanteista kuitenkin päästään yli. Silloin on kyllä olo, että JES! Onnistuttiin!

Hammashoitaja Tarja Kalijärvi