IPS - Sijoita & Valmenna-hanke!

Näyttöön perustuva työhönvalmennus (IPS> Invidual Placement and Support) on menettelytapa työn löytämiseksi avoimilta työmarkkinoilta eri kuntoutujaryhmille. IPS-mallin juuret ovat 1970-luvun Pohjois-Amerikassa. jossa malli kehitettiin parantamaan mielenterveyden häiriöistä kärsivien henkilöiden työllistymistä tukevien palveluiden laatua.

IPS-mallin keskiössä on kaksi asiakasta; toinen haluaa töitä, toinen tarjoaa töitä. Tämän ketjun yhdistävä linkki on työhönvalmentaja, joka toimii molempien asiakasryhmien tukena. Prosessi ei pääty siihen, kun nämä kaksi asiakasryhmää kohtaavat, vaan konkreettinen tuki jatkuu myös työsuhteen synnyttyä tarvittavan ajan. Kuten mallin kotimaassakin, myös Etelä-Pohjanmaalla IPS -malli on otettu käyttöön mielenterveyden häiriöistä kärsivien henkilöiden parissa.

Etelä-Pohjanmaalla hankkeessa työskentelee kuusi henkilöä. Hankkeen projektipäällikkönä toimii Susanna Hyövälti, osa-aikaisena tiedottaja/kokemusasiantuntijana Sini Kirvesmäki, työhönvalmentajina Petra Kyrönlahti, Jarmo Pihala, Saija Lindholm, sekä osa-aikaisena Ville Krintilä.

Tammikuussa 2022 alkanut hanke on saamassa Sosiaali- ja terveysministeriöltä puolen vuoden jatkorahoituksen, jonka turvin hankkeemme jatkuu kesään 2023. Tammikuussa 2023 hyvinvointialueelle siirtymisen myötä asiakasohjauksen rajaukset muuttuvat. Palveluun voivat hakeutua kaikki, joilla on hoitokontakti joko mielenterveys- tai psykiatrisiin palveluihin.

Kuten jo aikaisemmin mainitsin, hankkeeseen kuuluu myös toinen asiakasryhmä, joka on työnantajasektori. Toimimme eri alojen työnantajien tukena työvoiman saamiseksi ja samalla myös pureudumme mielenterveyden häiriöiden stigman purkuun avoimilla työmarkkinoilla. Olemme tukena niin työnantajalle, kuin koko työyhteisölle tilanteessa, jossa mielenterveyden häiriöt koskettavat heidän arkeaan.

Olemme lanseeranneet logon, jolla työnantaja voi ilmaista olevansa vastuullinen työnantaja myös mielenterveyteen liittyvissä asioissa ja ovet heille ovat avoinna myös psyykkistä sairautta sairastavien työntekijöiden kohdalla.

Yhteystiedot

Susanna Hyövälti, projektipäällikkö
susanna.hyovalti@epshp.fi
ips@epshp.fi
puh. 050 474 2414

IPS-hankkeen päätösjuhla lähestyy! Tervetuloa juhlimaan kanssamme pe 12.5. klo 10-12 ja kokoamaan yhteen IPS-työhönvalmennuksen onnistunut juurruttamistyö! Juhla järjestetään M-talon atriumissa ja lähetystä voit seurata myös striiminä HYVAEP:n YouTube – kanavan kautta.

Ohjelmassa mm. IPS-videomme ensiesitys, musiikkia ja mielenkiintoisia puheenvuoroja! Striimauksesta vastaa ME Films.

Päätösjuhlan ohjelma:

Klo 10.00 – 10.15
Tervetulosanat: Palvelualueylihoitaja Mikko Ketola

Klo 10.15 – 10.25
”IPS tuli muuttaa maailman!” – musiikkiesitys

Klo 10.30 – 11.00
IPS-työhönvalmennuksen tutkimustuloksia: THL:n tutkijat Kaija Appelqvist-Schmidlechner ja Noora Sipilä

Klo 11.00 – 11.30
Mitä IPS on saanut Etelä-Pohjanmaalla aikaan? Projektipäällikkö Susanna Hyövälti ja työhönvalmentajat

Klo 11.30 – 11.50
IPS – videon ”Toipumista ja tähtitiedettä” ensiesitys! Vastaava tuottaja, ohjaaja Janiv Oskár & käsikirjoittaja Sini Kirvesmäki

Klo 11.50 – 12.00
Kysymykset, kommentit ja kiitokset

Ennen päätösjuhlan alkua meitä viihdyttää Kombi – yhtye M-talon aulassa klo 9-10.

Tervetuloa mukaan!

Seuraa tapahtumaa livenä tästä linkistä!

 

Löydät meidät sosiaalisesta mediasta:

Facebook: Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue Voimaa arkeen

Instagram: hyvaep_voimaaarkeen