Aborttikudoksen dissektiotutkimus

Ts-Abortti 4034

Alihankittava tutkimus, Fimlab, Fimlab ohjekirja

Indikaatiot

Spontaanin tai lääketieteellisin syin keskeytetyn raskauden patologisten löydösten selvittäminen, kun sikiön paino on alle 500 g ja raskauden kesto on alle 22 viikkoa, mutta kuitenkin yli 12 viikkoa.

Obduktio suoritetaan tarvittaessa, jos raskaus on kestänyt vähintään 22 viikkoa ja/tai sikiö painaa vähintään 500 g. Mikäli hoitava lääkäri katsoo lääketieteellisen ruumiinavauksen pienemmissä sikiöissä tarpeelliseksi, voidaan avaus suorittaa, ks. obduktio.

Kun raskauden kesto on alle 12 viikkoa, pyydetään kudosnäytteelle tutkimus Ts-PAD-3. Sikiölle ei näissä tapauksissa kirjoiteta kuolintodistusta. Sikiöt tuhkataan yhteishautauksena krematoriossa ellei omaisten kanssa toisin sovita.

Jos tutkittavaksi lähetetään pelkkä istukka, pyydetään kudosnäytteelle tutkimus PI-PAD.

Pyyntö

Näin pyydät tutkimusta

Pyynnössä tulee mainita äidin sairaudet, raskauden kesto ja mahdolliset poikkeavuudet sen kulussa, ennen aborttia todetut ultraääni- ja kromosomilöydökset sekä poikkeavat seerumiseuranta-arvot.

Erityistutkimuksia vaativissa tapauksissa, kuten esimerkiksi metabolista tautia epäiltäessä tai DNA-tutkimuksia haluttaessa, tämä on mainittava pyynnössä. Pyytävä yksikkö selvittää tällaisissa tapauksissa mikä laboratorio suorittaa haluttua erikoistutkimusta ja ottaa yhteyttä asiassa patologian laboratorioon, yhteystiedot alla.

Näyte

Abortoitu tai abortoitunut sikiö ja istukka toimitetaan tutkittaviksi tuoreina, ilman fiksatiivia. Sikiö ja istukka pakataan erillisiin minigrip-pusseihin, jos mahdollista. Näytteet eivät saa kuivua! Pussit siirretään pahvilaatikkoon, jonka pohjalle voi laittaa sellua. Pahvilaatikon päälle liimataan yksi pyyntötarra. Näyte toimitetaan obduktio-osaston kylmiöön.

Menetelmä

Tutkimuksessa selvitetään makroskooppisesti sikiön elimistön mahdolliset poikkeavuudet. Parafiinitekniikka ja tarvittavat värjäykset. Röntgenkuvaus ja erikoistutkimukset tehdään sitä vaativissa tapauksissa patologin harkinnan mukaan.

Tulos valmiina

Pääsääntöisesti 80 % tutkimuksista vastataan 21 työpäivässä.

Tulkinta

Tutkimuksesta annetaan patologisanatominen diagnoosi ja lausunto.

Tiedustelut

Tekniset ohjeet: Patologian laboratorio puh. 06 415 4708

Muut tiedustelut: Patologian toimisto puh. 06 415 4703 ja puh. 050 474 4954

Päivitetty 8.4.2024