Broncoalveolaarinen huuhtelunäyte, CD4/CD8

Bl-CD4/CD8 8050

Alihankittava tutkimus, Fimlab, Fimlab ohjekirja

Indikaatiot

Keuhkosairauksien diagnostiikka (esimerkiksi sarkoidoosi, alveoliitit) ja immunovajavuustilojen diagnostiikka sekä seuranta.

Pyyntö

Näin pyydät tutkimusta

Näyte

Näytteenotosta tiedotetaan sytologian laboratorioon heti kun näytteenottopäivä ja kellonaika varmistuvat (yhteystiedot alla), kuitenkin viimeistään näytteenottoa edeltävänä arkipäivänä. Jos näytettä ei jostain syystä toimitetakaan, asiasta tulee ilmoittaa sytologian laboratorioon.

Näytteitä otetaan vastaan ma-to klo 10:00 saakka.

Endoskooppinen huuhtelunäyte subsegmentaalisen bronkuksen tasolta. Toimenpiteessä ruiskutetaan fysiologista keittosuolaliuosta, joka imetään saman tien takaisin ruiskuihin.

Näytettä ei fiksoida. Näyte toimitetaan välittömästi tuoreena ruiskuissa sytologian laboratorioon. Ruiskut asetetaan kaarimaljalle, jonka ympärillä on muovipussi. Pussiin on kiinnitettävä keltainen infektiovaara-tarra. Näytemateriaali on jätettävä henkilökohtaisesti laboratoriohenkilökuntaan kuuluvalle. Tutkimusta varten BAL-huuhtelunäytettä tarvitaan vähintään 5 ml. Sytologian laboratoriossa näytemateriaali jaetaan mahdollisiin muihin huuhtelunäytteestä pyydettyihin tutkimuksiin. Näytteenotossa on kiinnitettävä huomiota, että huuhtelunäytteen tilavuuden tulee riittää myös muihin haluttuihin tutkimuksiin.

Näytemateriaalin mukana toimitetaan keuhkopolin täyttämä paperinen BAL-lähete, jonka perusteella sytologian laboratoriossa näytemateriaali jaetaan muita mahdollisia tutkimuksia varten. Paperiseen BAL-lähetteeseen merkitään huuhtelusaaliin tilavuus. Tarvittaessa pyytävä lääkäri priorisoi pyydettäviä tutkimuksia, jos huuhtelunäytteen saanto jää pieneksi.

Menetelmä

Virtaussytometria

Tulos valmiina

Pääsääntöisesti 80 % tutkimuksista vastataan 6 työpäivässä.

Tulkinta

Katso tarkemmat viitearvot Fimlab ohjekirja

 

Tiedustelut

Tekniset ohjeet: Sytologian laboratorio puh. 06 415 4709

Muut tiedustelut: Patologian toimisto puh. 06 415 4703 ja puh. 050 474 4954

Päivitetty 30.5.2024