Kudoksen pikaleiketutkimus

Ts- PADpika 4051

Indikaatiot

Kudoksen pikaleike on leikkauksen yhteydessä käytettävä histologinen tutkimus. Sitä käytetään, jos nopeasti annettavalla vastauksella odotetaan olevan vaikutusta käynnissä olevan operaation kulkuun. Tavallisimmin kyseeseen tulevat syöpätapaukset ja syöpäepäilyt. Polikliinisiä pikaleiketutkimuksia ei pidä pyytää.

Pyyntö

Näin pyydät tutkimusta

Esitiedoissa tulee olla merkittynä mahdollisimman tarkasti näytteenottokohta sekä näytteenottoindikaatio. Pyyntöön on merkittävä puhelinnumero, mihin pikaleikkeen vastaus ilmoitetaan.

Näyte

  • Pikaleikkeitä otetaan vastaan ma–pe klo 8.00–14.30, poikkeuksena vartijaimusolmuketutkimus klo 8.00–13.00.
  • Näytteen lähettämisestä on aina ilmoitettava patologian laboratorioon, yhteystiedot alla. Jos näytteen lähettämisen arvellaan tapahtuvan klo 14.30 jälkeen ja vartijaimusolmukkeen kohdalla klo 13.00 jälkeen, on patologian laboratoriosta tiedusteltava erikseen voiko laboratorio ottaa pikaleikkeen vastaan.
  • Pikaleikettä ei fiksoida, vaan se toimitetaan tuoreena fysiologisella keittosuolaliuoksella kostutetun sideharsotaitoksen välissä kannellisessa purkissa. Näyte ei saa kuivua. Pikaleike tulee toimittaa patologian laboratorioon viipymättä ja luovuttaa suoraan henkilökunnalle
  • Pikaleikediagnoosin seurauksena poistetut kudokset tai elimet toimitetaan viipymättä tuorenäytteenä tai formaliinifiksoituna patologian laboratorioon. Katso tarkemmat käsittely- ja lähetysohjeet tutkimuksittain.

Menetelmä

Jääleiketekniikka ja tarvittavat värjäykset. Pikaleikemateriaalista tehdään tämän jälkeen myös tavanomaiset parafiinileikkeet.

Tulos valmiina

Pikaleikkeen vastaus annetaan keskimäärin 40 minuutissa lähetteen ja näytteen saapumisesta. Pääsääntöisesti 80 % parafiininäytteen tutkimuksista vastataan 14 työpäivässä.

Tulkinta

Pikaleikevastaus ilmoitetaan välittömästi puhelimitse pyynnössä ilmoitettuun puhelinnumeroon. Tämän lisäksi pikaleikkeestä annetaan patologisanatominen diagnoosi ja lausunto. Lausunnossa pyritään vastaamaan kysymyksenasetteluun, onko kyseessä maligni vai benigni muutos.

Pikaleiketutkimuksen kudoksen parafiininäytteestä annetaan myös patologisanatominen diagnoosi ja lausunto.

Tiedustelut

Tekniset ohjeet: Patologian laboratorio puh. 06 415 4708

Muut tiedustelut: Patologian toimisto puh. 06 415 4703 ja puh. 050 474 4954

Päivitetty 8.9.2023