Vartijaimusolmuketutkimus (sentinel node)

Ln-PADSent 4765

Indikaatiot

Jääleikepikatutkimus leikkauksen aikana epäiltäessä primaarikasvaimen metastasointia vartijaimusolmukkeisiin.

Pyyntö

Näin pyydät tutkimusta

Pyynnössä tulee ilmetä kasvaintyyppi, kasvupaikka ja poistettujen imusolmukkeiden lukumäärä. Pyyntöön on merkittävä puhelinnumero, mihin vartijatutkimuksen vastaus ilmoitetaan. Tutkimusta ei voida aloittaa ilman pyyntöä.

Huom. Formaliinissa lähetettävät vartijat pyydetään tutkimusnimikkeellä Ts-PAD-4.

Näyte

  • Vartijaimusolmukkeiden jääleikepikatutkimuksia otetaan vastaan ma–pe klo 8.00–13.00. Näytteen lähettämisestä on aina ilmoitettava patologian laboratorioon, yhteystiedot alla. Jos näytteen lähettämisen arvellaan tapahtuvan klo 13.00 jälkeen, on patologian laboratoriosta tiedusteltava erikseen voiko laboratorio ottaa vartijaimusolmukkeen vastaan.
  • Imusolmukkeet on poistettava vahingoittumattomina ja mahdollisimman vapaana rasvakudoksesta ym. ympäröivästä kudoksesta.
  • Vartijaimusolmukkeita ei fiksoida, vaan ne toimitetaan tuoreena fysiologisella keittosuolaliuoksella kostutetun sideharsotaitoksen välissä kannellisessa purkissa. Näyte ei saa kuivua. Vartijaimusolmukkeet tulee toimittaa patologian laboratorioon viipymättä ja luovuttaa suoraan henkilökunnalle.
  • Vartijaimusolmuketutkimus on yleensä huomattavasti työläämpi kuin tavanomainen kudoksen pikaleiketutkimus. Useiden suurikokoisten imusolmukkeiden tutkimus voi kestää jopa tunnin, joten lähetettävän materiaalin määrä tulee tarkoin harkita.

Menetelmä

Jääleiketekniikka ja tarvittavat värjäykset. Vartijaimusolmukkeista tehdään tämän jälkeen myös tavanomaiset parafiinileikkeet.

Tulos valmiina

Pikaleikkeen vastaus annetaan keskimäärin 40 minuutissa lähetteen ja näytteen saapumisesta. Pääsääntöisesti 80 % parafiininäytteen tutkimuksista vastataan 18 työpäivässä.

Tulkinta

Vartijaimusolmuketutkimuksen vastaus (ei metastaasia, metastaasi) ilmoitetaan välittömästi puhelimitse pyynnössä ilmoitettuun puhelinnumeroon. Tämän lisäksi vartijaimusolmukkeesta annetaan patologisanatominen diagnoosi ja lausunto.

Vartijaimusolmuketutkimuksen kudoksen parafiininäytteestä annetaan myös patologisanatominen diagnoosi ja lausunto.

Tiedustelut

Tekniset ohjeet: Patologian laboratorio puh. 06 415 4708

Muut tiedustelut: Patologian toimisto puh. 06 415 4703 ja puh. 050 474 4954

Päivitetty 8.9.2023