HER-2, onkogeeni, ISH-tutkimus

Ts-HER2ISH 4721

Indikaatiot

HER-2 onkogeenimonistuman toteaminen rintasyövissä.

Pyyntö

Näin pyydät tutkimusta

Tutkimus tehdään aina todetuista maligneista rintarauhaskasvaimista (biopsioista) ja tarvittaessa patologin harkinnan mukaan myös leikkauspreparaateista. HER-2/neu -geenimonistumatutkimus voidaan pyytää myös erillistutkimuksena.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen ulkopuolella tutkittujen näytemateriaalin (parafiiniblokit ja näytelasit) hankkimisesta huolehtii tutkimuksen pyytäjä. Patologian laboratorioon on toimitettava lisäksi kopio alkuperäisestä näytevastauksesta.

Näyte

Näytettä ei tarvitse ottaa erikseen, vaan näytteenä käytetään patologian laboratorioon aikaisemmin arkistoitua parafiiniin valettua kasvainkudosta. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen ulkopuolisessa laitoksessa parafiiniin valettua kasvainkudosta. Patologi valitsee edustavan kudosblokin.

Menetelmä

HER2 proteiini värjätään ensin immunohistokemiallisesti. Värjäystuloksen ollessa 2+ tutkitaan lisäksi HER2 In situ hybridisaatio -menetelmä (ISH), jossa tunnistetaan samasta leikkeestä sekä HER2-geeni että kromosomi 17.

Tulos valmiina

Pääsääntöisesti 80 % tutkimuksista vastataan 7 työpäivässä.

Tulkinta

Värjäysten tulkinnassa käytetään ASCO/CAP guideline ohjeistusta.

Negatiivinen eli näytteessä immunohistokemiallinen HER2 värjäytyminen on 0 tai 1+, tai immunohistokemiallinen HER2 värjäytyminen on 2+ ja HER2 geenissä ei todeta monistumaa ISH-tutkimuksessa.

Positiivinen eli näytteessä todetaan immunohistokemiallinen HER2 3+ värjäytyminen tai HER2 2+ värjäytyminen ja HER2 geenimonistuma ISH-tutkimuksessa.

Tiedustelut

Tekniset ohjeet: Patologian laboratorio puh. 06 415 4708

Muut tiedustelut: Patologian toimisto puh. 06 415 4703 ja puh. 050 474 4954

Päivitetty 14.5.2024