Työikäisten sosiaalipalveluiden uusi asiakasohjaus aloittaa 1.9.

  • Tiedote
  • 31.8.2023 klo 11.06

Tarvitsetko apua sosiaalipalveluiden kanssa? Työikäisten sosiaalipalveluiden asiakasohjaus auttaa sinua.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen uusi työikäisten asiakasohjauspalvelu aloittaa toimintansa 1.9.2023. Asiakasohjaus palvelee jatkossa koko maakuntaa yhdessä numerossa 040 636 7999 maanantaista torstaihin kello 9-11. Asiakasohjauksen kautta tavoittaa aina sosiaalihuollon ammattihenkilön.

Työikäisten asiakasohjaus on tarkoitettu hyvinvointialueen asukkaille ja heidän läheisilleen, sekä yhteistyökumppaneille työikäisten sosiaalipalveluita koskevissa asioissa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi arjessa selviytymiseen, taloudelliseen tilanteeseen tai asumiseen liittyvät asiat.

Tavoitteena on, että asiakasohjauksen avulla yhteydenottaja saisi tarvitsemaansa ohjausta ja neuvontaa matalalla kynnyksellä, varhaisessa vaiheessa. Asiakasohjaaja tekee tilannekartoituksen, ja tarpeen mukaan yhteydenottajan suostumuksella asia voidaan ohjata eteenpäin oikealle taholle tai tarkempaan selvittelyyn aikuissosiaalityöhön. Päätökset ja palvelutarpeenarvioinnit tehdään jatkossakin pääosin suunnitelmallisessa sosiaalityössä.

Työikäisten asiakasohjauksen yhtenäistä mallia ovat kehittäneet Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanke yhteistyössä työikäisten palveluiden kanssa.

Sosiaaliohjaajan kanssa voi keskustella arkisin myös hyvinvointialueen verkkosivuilta löytyvän Konsti-chatin kautta. Yleistä ohjausta ja neuvontaa sosiaalipalveluihin liittyen voi kysyä vuorokauden ympäri myös tekoälyyn perustuvalta Konsti-chatbotilta.

Asiakasohjauksen lisäksi on mahdollista asioida Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta löytyvän sähköisen asiointikanava Omapalvelun kautta. Omapalvelussa voi tehdä yhteydenoton sosiaalihuollosta vastaavaan viranomaiseen, ilmoituksen sosiaalihuollon tarpeesta sekä täyttää täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen hakemuksen.