Tietoa klamydiasta

Mikä klamydia?

Klamydia on yleisin seksitauti Suomessa. Klamydia tarttuu suojaamattomassa seksissä limakalvokontaktissa. Tartunnan voi siis saada yhdynnästä sekä suu- ja anaaliseksistä. Suurimmalle osalle klamydia ei aiheuta mitään oireita.

Klamydian aiheuttamaa bakteeria hoidetaan antibiooteilla. Klamydiatartunnat ovat yleisimpiä nuorilla ja nuorilla aikuisilla.

Mitä jos epäilen saaneeni tartunnan?

Ota yhteys oman paikkakuntasi sote-keskukseen. Klamydia tulee aina hoitaa antibiooteilla. Käynti on sinulle maksuton. Hoidon saatuasi tulee seksistä pidättäytyä viikon ajan. Muistathan tämän jälkeen käyttää huolellisesti kondomia kaikissa seksin muodoissa kunnes kontrollinäytteesi on negatiivinen.

Kontrollinäyte otetaan neljän viikon kuluttua hoidon päättymisestä.
Sinulla on velvollisuus kertoa klamydiatulehduksesta seksikumppaneillesi.

Millaisia ovat klamydian oireet?

Klamydian itämisaika tartunnasta oireisiin on 1-3 viikkoa. Oireina naisilla voi olla poikkeavaa valkovuotoa, kirvelyä virtsatessa ja ylimääräistä veristä tiputteluvuotoa. Alavatsakipuja ja epäsäännöllisiä kuukautisvuotoja voi esiintyä, jos tulehdus on edennyt kohdun limakalvolle. Myös kohdunkaulan tulehdus on mahdollinen, mutta se on usein oireeton.

Miehillä oireena voi olla virtsaputken tulehdus eli virtsatietulehdus, jonka oireena on usein kirvelyä virtsatessa. Toisena oireena voi olla lisäkiveksen tulehdus. Tällöin oireena ovat nopeasti kehittynyt kipu sairastuneessa kiveksessä sekä turvotus ja kuumotus kyseisellä alueella.

Miten klamydia testataan?

Klamydian testaaminen on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi. Se on sinulle maksutonta kunnallisissa palveluissa. Testi kannattaa tehdä herkästi, mikäli sinulla on ollut suojaamaton yhdyntä uuden tai satunnaisen kumppanin kanssa.

Klamydianäytteen voi ottaa kotitestillä eikä siihen tarvitse lähetettä. Palveluun tunnistautumiseen käytetään verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta. Voit tilata ilmaisen testin osoitteesta hyvaep.testaakotona.fi. Pakkauksessa on selkeät ohjeet näytteenotosta.

Näyte voidaan ottaa myös virtsasta tai vanupuikolla emättimen, virtsaputken, nielun tai peräaukon limakalvoilta, seksitavan mukaan. Tällöin tarvitset lähetteen terveyskeskuksesta tai perhesuunnitteluneuvolasta, ja ajan laboratorioon.
Klamydiaa ei voi todeta papakokeesta.

Miten suojautua?

Voit välttää klamydiatartunnan huolellisella kondomin käytöllä. Muista, että suurin osa klamydian kantajista on oireettomia. Sinulla on aina oikeus vaatia kumppanilta kondomin käyttöä. Tärkeää on muistaa käyttää kondomia myös suu- ja anaaliseksissä.

Huolehdi siitä, että sinulla on varmasti riittävästi kondomeja, ja osaat käyttää niitä oikein. Keskustele kumppanisi kanssa siitä miten haluatte suojautua suunnittelemattomalta raskaudelta ja seksitaudeilta. Puhuminen kannattaa, vaikka kyseessä olisikin vain satunnainen tuttavuus.

Mikä on suuseksisuoja?

Lähes kaikki seksitaudit voivat tarttua myös suuseksissä, niin suuseksiä antavalle kuin vastaanottavallekin osapuolelle. Siksi suuseksissä kannattaa käyttää suuseksisuojaa. Valmiita suuseksisuojia voi ostaa esimerkiksi hyvin varustelluista apteekeista. Suuseksisuojan voi tehdä myös itse kondomista.
Lisätietoa: www.hyvakysymys.fi/video/mika-ihme-on-suuseksisuoja

Tilaa maksuton klamydia- ja tippuritesti kotiin osoitteesta hyvaep.testaakotona.fi.

Seksuaalioikeudet

Seksuaalioikeuksilla tarkoitetaan jokaisen ihmisen oikeuksia päättää tietoisesti ja itsenäisesti omaan seksuaalisuuteensa liittyvistä asioista. Seksuaalioikeuksien toteutuminen on keskeistä hyvinvoinnin ja tasapainoisen elämän kannalta. Jokaisella on myös velvollisuus kunnioittaa muiden seksuaalioikeuksia.

Lähde: Väestöliitto

Kaikilla ihmisillä on oikeus tuntea seksuaalista halua, fantasioida ja kokea seksuaalista nautintoa sekä määritellä ja ilmaista seksuaalinen suuntautumisensa ja sukupuolensa haluamallaan tavalla. Kuitenkin niin, että se ei riko toisen itsemääräämisoikeutta tai lakia.

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Vapaus tehdä itsenäisiä ja vastuullisia päätöksiä ei voi toteutua ilman tietoa seksuaalisuudesta. Siksi jokaisella on oikeus saada seksuaalioikeuksia kunnioittavaa seksuaalikasvatusta.

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Ihmisillä on oikeus ruumiilliseen koskemattomuuteen. Ihmisiä tulee suojella seksuaaliselta ja sukupuoleen perustuvalta väkivallalta. Eli jokaisella on oikeus mm. kieltäytyä seksistä ja seksuaalisesta toiminnasta missä vaiheessa tahansa, oikeus käyttää raskauden- ja seksitautien ehkäisymenetelmiä ja oikeus saada apua ja tukea, jos on kohdannut seksuaalista väkivaltaa tai sen uhkaa. Yhteiskunnilla ja niiden lainsäädännöllä on olennainen rooli suojelun takaajana.

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Yhdenvertaiset ja seksuaalioikeuksia kunnioittavat terveyspalvelut kuuluvat kaikille. Seksuaaliterveyspalveluiden tulee olla turvallisia, luottamuksellisia, korkeatasoisia ja helposti saatavilla asuinpaikasta riippumatta. Jokaisella on oikeus saada mm. ehkäisy- ja seksuaalineuvontaa sekä itselle sopiva ehkäisymenetelmä rahatilanteesta ja asuinpaikasta riippumatta, seksitautien testausta ja hoitoa sekä turvallinen raskaudenkeskeytys.

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Kaikilla ihmisillä – myös nuorilla ja erilaisilla vähemmistöillä – on oikeus tulla nähdyksi ja kuulluksi sekä oikeus ilmaista omia mielipiteitään. Kaikilla on oikeus olla turvassa seksuaaliselta ja sukupuoleen kohdistuvalta syrjinnältä, häirinnältä ja väkivallalta.

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Kaikilla on oikeus tehdä itse päätöksiä omaan seksuaalisuuteensa liittyen. Jokaisella on oikeus päättää mitä, minkä verran ja kenelle kertoo seksuaalisuudestaan. Jokaisella on myös oikeus päättää, minkälaisia kuvia ja sisältöjä itsestä jaetaan julkisesti.

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Jokaisella on oikeus osallistua ja vaikuttaa seksuaalisuuteen liittyvään päätöksentekoon. Nuorilla on oikeus tulla kuulluksi palveluja tuotettaessa. Nuorella on oikeus vaatia seksuaalikasvatusta ja sanoa mielipiteensä asioihin ja päätöksiin, joilla on vaikutusta omaan seksuaalisuuteen.

Joupin neuvola

Hallituskatu 20