Naistentautien asiakkaat

Naistentautien asiakkaat

Naistenpoliklinikka on ajanvarauspoliklinikka, jonne pääsee vain lääkärin lähetteellä. Poliklinikan lääkäri tekee hoidon tarpeen arvioinnin ja määrittelee kiireellisyyden. Kiireelliset potilaat saavat ajan 1–2 viikon kuluessa. Muille lähetetään tieto poliklinikka-ajasta kolmen viikon kuluessa lähetteen saapumisesta. Naistentautien päivystyspotilaat hoidamme naistenpoliklinikalla maanantaista perjantaihin klo 8–14, muina aikoina synnytysvastaanotolla.

Tavallisimpia lähettämisen syitä naistenpoliklinikalle ovat:

  • irtosolu- eli Papa-muutokset
  • vuoto- ja hormonihäiriöt
  • erilaiset kohdun ja munasarjojen kasvaimet
  • gynekologiset laskeumat
  • virtsankarkailu
  • gynekologiset syövät
  • raskauden keskeytykset
  • sterilisaatio
  • lapsettomuus.

Yleisgynekologian poliklinikalla teemme ultraäänitutkimuksia, kohdunsuun tutkimuksia ja hoitoja sekä kohtuontelon tähystyksessä suoritettavia toimenpiteitä, otamme kohdun limakalvonäytteitä, arvioimme leikkaushoidon tarpeellisuuden ja toteutamme naistentautien syöpää sairastavien seurantakäynnit.

Lapsettomuuspoliklinikalla teemme lapsettomuustutkimuksia ja hedelmöityshoitoja. Koeputkihedelmöityshoidot toteutamme yhteistyössä Tampereen yliopistollisen keskussairaalan kanssa.

Naistenpoliklinikalla toimii seksuaaliterveyspoliklinikka, jonne voit tulla keskustelemaan seksuaalineuvojan tai -terapeutin kanssa seksuaalisuuteen liittyvistä asioista. Poliklinikalle pääset lääkärin ohjaamana tai avoterveydenhuollon kautta lääkärin lähetteellä.

Yhteystiedot

Toimipisteet

Puhelinnumerot

Naistentautien asiakkaiden puhelinasiointi

Ajanvaraus- ja läheteasiat sekä hoitoon ja tutkimuksiin liittyvien asioiden tiedustelu.

Puhelin

Soittoajat

Ajanvaraus- ja läheteasiat

ma 07:30-09:30
ti 07:30-09:30
ke 07:30-09:30
to 07:30-09:30
pe 07:30-09:30

Hoitoon ja tutkimuksiin liittyvät asiat

ma 13:00-14:00
ti 13:00-14:00
ke 13:00-14:00
to 13:00-14:00
pe 13:00-14:00

Synnytysvastaanoton puhelinasiointi

Synnytysosaston kätilö vastaa ympäri vuorokauden.

Puhelin

Soittoajat

Aina auki (24/7)

Lapsettomuushoitajan puhelinasiointi

Naistenpoliklinikalla selvitetään lapsettomuuden syy ja aloitetaan hoito.

Puhelin

Soittoajat

ma 07:30-14:00
ti 07:30-14:00
ke 07:30-14:00
to 07:30-14:00
pe 07:30-14:00

Seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden keskuksen puhelin

Seksuaalista väkivaltaa kohdanneiden tukikeskus.

Puhelin

Soittoajat

Aina auki (24/7)

Sähköinen asiointi

Lähetä vastaanottoa varten tarvittavat esitiedot sähköisesti

Sähköinen esitietolomake vastaanottoa varten, Hyvis

Tutkimukset ja toimenpiteet

Kolposkopia on tutkimus, jossa tarkastellaan mikroskoopin avulla ulkosynnyttimiä, emätintä ja kohdunsuuta. Kuukautisten aikana tutkimusta ei voi tehdä.

Tutkimuksen aiheita ovat:

  • papa-muutosten tarkempi selvittely
  • kohdunkaulan syövän tai syövän esiasteen epäily
  • annetun hoidon jälkeinen seuranta
  • emättimen tai ulkosynnyttimien haavaumat
  • muut kohdunsuun, emättimen ja ulkosynnyttimien muutosten selvittely.

Kolposkopiassa otetaan tavallisesti poikkeavilta limakalvoalueilta koepaloja, näyte myös kohdun kaulakanavasta ja/tai kohtuontelosta.

Näytteiden oton jälkeen voi tulla veristä vuotoa. Verisen vuodon ajan tulee välttää yhdyntöjä, uimista ja ammekylpyjä tulehdusriskin vuoksi. Myöskään tamponin käyttöä ei suositella. Näytteiden oton jälkeen saattaa esiintyä alavatsakipua, johon voi ottaa kipulääkettä. Sairauslomalle ei ole tarvetta.

Näytevastausten mukaan tehdään jatkosuunnitelmat.

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Loopkonisaatio on paikallispuudutuksessa tehtävä toimenpide, jossa kohdun kaulaosasta poistetaan kudoskappale sähkösilmukalla.

Toimenpiteen jälkeen saattaa esiintyä 1–2 viikon ajan vetistä tai verensekaista vuotoa, ristiselkäsärkyä, kuukautiskipuja muistuttavia alavatsakipuja tai lievää lämmönnousua. Seuraavat kuukautiset saattavat olla tavallista runsaammat ja kivuliaammat.

Tulehdus- ja vuotoriskin vuoksi uiminen, kylpeminen ja sukupuoliyhdyntä on kielletty noin kolmen viikon ajan toimenpiteen jälkeen. Suihkussa käynti on sallittua, mutta kova saunominen ei ole suotavaa. Tulehdusriskin vuoksi tamponien käyttöä ei suositella ennen seuraavia kuukautisia. Jos toimenpiteen jälkeen on määrätty emätinvoidetta tai -puikkoja, ne tulee käyttää annettujen ohjeiden mukaisesti.

Loopkonisaation jälkeen raskaudet ovat mahdollisia ja synnytykset voivat tapahtua normaalisti. Toimenpiteen jälkeen tulee kontrolli naistentautien poliklinikalle yleensä noin kuuden kuukauden kuluttua.

Jos toimenpiteen jälkeen ilmaantuu kuukautisvuotoa runsaampaa veristä vuotoa, nousee kuumetta yli 38º, jälkivuoto muuttuu pahanhajuiseksi tai ilmaantuu kovia alavatsakipuja, tulee ottaa yhteys arkisin naistentautien poliklinikalle ja muulloin synnytysosastolle.

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Kun yksien kuukautisten aikana menetetään yli 80 ml verta, puhutaan runsaista kuukautisista eli menorrhagiasta. On arvioitu, että 5 % 30–40-vuotiaista naisista kysyy vuosittain neuvoa lääkäriltään runsaiden kuukautisten vuoksi.

Runsaita kuukautisia voidaan hoitaa:

  • lääkityksellä
  • hormonikierukalla
  • kaavinnalla
  • kohdun limakalvon ablaatiolla
  • kohdunpoistolla

Ensisijaisesti käytetään lääkehoitoa tai hormonikierukkaa. Kohdunpoisto voidaan tehdä silloin, kun muut hoitomuodot ovat epäonnistuneet tai ne eivät ole mahdollisia.

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Kohdunpoistoleikkauksella hoidetaan erilaisia kohdun ja sen sivuelinten sairauksia. Jos molemmat munasarjat poistetaan niissä olevan sairauden vuoksi, samalla yleensä poistetaan myös kohtu.

Kohdunpoisto voidaan tehdä emättimen kautta avoleikkauksena alavatsalle tehtävästä poikittaisesta tai pitkittäisestä leikkaushaavasta tai tähystysavusteisesti, jolloin vatsanpeitteisiin tehdään pieniä viiltoja, joista saadaan irrotteluinstrumentteja vatsaonteloon. Kohtu poistetaan emättimen kautta. Emättimen kautta tai tähystysavusteisesti aloitettu kohdunpoisto joudutaan joskus leikkauksen aikana muuttamaan avoleikkaukseksi.

Normaalisti toimivia munasarjoja ei yleensä poisteta. Jos leikkauksen yhteydessä havaitaan munasarjojen sairaus, voidaan tilanteen mukaan poistaa joko toinen munasarja tai molemmat.

Kohdunpoiston jälkeen ei kuukautisia enää tule. Jos kohdun runko-osa on poistettu, mutta kaulakanava on jäljellä, saattaa niukkoja kuukautisvuotoja esiintyä. Epämääräisiä vuotoja ei silloinkaan saa ilmetä. Raskaus ei enää ole mahdollinen, joten ehkäisyä ei tarvita.

Hormonitoiminnassa ei ilmene välittömiä muutoksia, jos munasarjoja ei poisteta. Vaihdevuosioireisto saattaa varsinkin tupakoivilla naisilla varhaistua noin kahdella vuodella. Jos munasarjat on jouduttu poistamaan, voidaan useimmiten puuttuva hormonieritys korvata naishormoni- eli estrogeenihoidolla. Estrogeeneja voidaan harkinnan mukaan antaa myös kohdun runko-osan syövän tai munasarjasyövän hoidon jälkeen.

Toipumisvaiheen jälkeen sukupuolielämälle ei ole rajoitteita, eikä leikkaus vähennä sen miellyttävyyttä.

Sisäsynnytintulehdukset eivät ole mahdollisia, koska bakteerit eivät pääse emätintä syvemmälle. Sen sijaan emätintulehduksia saattaa esiintyä.

Hoitoaika sairaalassa on leikkaustavasta riippuen 1–3 päivää. Kohdunpoisto on varsin turvallinen ja yleensä toipuminen sujuu hyvin. Sairausloman pituus riippuu tehdystä toimenpiteestä. Mahdollinen jälkitarkastusaika ja -paikka sovitaan kotiutettaessa.

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Laskeumissa voi olla kyse joko kohdunlaskeumasta tai emätinlaskeumista. Kohdunlaskeuma voi olla osittainen tai täydellinen.

Emätinlaskeumat:

  • emättimen etuseinämän laskeuma eli cystocele, jossa virtsarakon pohja laskee mukana
  • emättimen takaseinämän laskeuma eli rectocele, jossa myös peräsuoli työntyy emättimeen päin
  • emättimen pohjukan laskeuma eli enterocele, jossa on mukana myös emättimen takaseinämä.

Eri laskeumat saattavat esiintyä joko yksittäin tai yhdessä.

Laskeumat johtuvat:

  • Lantionpohjan yleisestä lihasheikkoudesta.
  • Vatsaontelon sisäisten painosuhteiden muuttumisesta epäedullisiksi esim. vatsanpeitelihasten veltostuessa tai painon noustessa. Lihavuus on merkittävä tekijä paitsi laskeumien kehittymiselle, myös mahdollisen korjausleikkauksen tulosten pysyvyydelle.
  • Raskas työ altistaa laskeumien kehittymiselle.
  • Taaksepäin kallistuva kohtu laskeutuu helpommin kuin eteenpäin nouseva.
  • Perinnöllinen kudosheikkous edesauttaa laskeumien kehittymistä.
  • Raskaudet ja synnytykset venyttävät kudoksia.
  • Vaihdevuosien ja iän myötä tapahtuva kudosten veltostuminen lisää riskiä laskeumien muodostumiselle.

Vähäisiä vaivoja aiheuttavia laskeumia ei tarvitse korjata lainkaan. Lantion pohjan lihaksiston jäntevöittämisharjoituksista on useimmiten hyötyä. Jos vaikeat yleissairaudet ja huono yleiskunto sekä korkea ikä muodostavat liian suuria leikkausriskejä, voidaan emättimeen asettaa polikliinisesti kudoksia kohottava laskeumarengas.

Leikkauksella pyritään palauttamaan elinten oikea asento ja tukevoittamaan lantion löystyneet kudosalueet. Tarpeen mukaan suoritetaan emättimen etuseinämän ja virtsarakon pohjan kohotus sekä emättimen takaseinämän korjaus. Vaihdevuosi-ikäisille tai vanhemmille suositellaan limakalvojen vahvistamiseksi paikallista estrogeenihormonihoitoa emättimeen noin kahden viikon ajaksi ennen leikkausta. Sairaalahoito kestää leikkauksen laajuuden mukaan 1–3 vuorokautta. Sairasloman pituus riippuu tehdystä toimenpiteestä.

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

TVT on ponnistustyyppisen virtsankarkailun hoitoon käytettävä leikkausmenetelmä. Lyhenne tulee englanninkielisestä nimestä Tension-free Vaginal Tape eli kiristämätön emättimen kautta asetettava nauha.

Leikkaus suoritetaan paikallispuudutuksessa. Leikkauksessa virtsaputken sivuille tehdään pienet tunnelit ja erityisinstrumentilla viedään nauha virtsaputken sivuitse häpyluun takaa ylös iholle. Nauha asetetaan oikeaan kireyteen potilaan yskiessä. Kun virtsa ei yskiessä enää karkaa, nauha on oikealla paikallaan.

Leikkaus tehdään yleensä päiväkirurgisena toimenpiteenä eli kotiin pääsee samana päivänä tai viimeistään seuraavana päivänä edellyttäen, että rakko tyhjenee kunnolla ja vointi on hyvä. Katetria ei yleensä tarvita. Sairauslomaa annetaan 3–4 vrk. Raskasta nostelua ja yhdyntää on syytä välttää kahden viikon ajan. Alapesut olisi hyvä suorittaa juoksevalla vedellä. Vähäiset ompeleet tehdään itsestään sulavalla langalla, joten ompeleiden poistoa ei tarvita.

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Ilmoittautukaa sairaalan F-osassa LEIKO-yksikössä. Saamanne aika on sairaalaan tuloaika, ei leikkausaika.
Mikäli teillä on yskä, nuha, kuume tai vatsatauti juuri ennen toimenpidepäivää tai jokin muu voittamaton este saapua kutsukirjeessä mainittuna päivänä tai teillä on jotakin kysyttävää, pyydämme Teitä ottamaan yhteyttä.

Ravinnotta olo
Toimenpidettä edeltävänä päivänä voitte syödä ja juoda normaalisti klo 24 asti. 6 tuntia ennen sairaalaan tuloa voitte halutessanne nauttia kevyen aamupalan (esim pala leipää ja lasi nestettä) ja 2 tuntia ennen sairaalaan tuloa voitte halutessanne juoda enintään 2 dl vettä, kirkasta mehua (joka ei sisällä hedelmälihaa), tai kahvia/teetä ilman maitoa. Paastoaikojen noudattamatta jättäminen voi johtaa leikkauksen siirtämiseen toiseen ajankohtaan.
Älkää nauttiko alkoholia 24 tuntiin ennen sairaalaan tuloa. Tupakointi kannattaa lopettaa hyvissä ajoin ennen leikkausta, kuitenkin viimeistään leikkausta edeltävänä iltana.

Hygienia
Peseytykää kotona joko illalla tai toimenpide aamuna. Leikkausalueen ihon tulee olla puhdas ja ehjä. Rakennekynnet on poistettava käsiin kohdistuvissa leikkauksissa. Kasvojen alueen lävistyskorut otetaan pois toimenpiteen yhteydessä. Ottakaa sairaalaan mukaan henkilökohtaiset valineet, kuten hammasharja, kampa, sisätossut, piilolinssien kotelo. Jättäkää kotiin suuret rahasummat, arvoesineet sillä sairaalan ei vastaa niistä eikä niiden säilyttämisestä.

Lääkkeet
Omat lääkkeet saatte ottaa lääkelistan mukaisesti. Listaan on merkitty mitkä lääkkeet tauotetaan ennen leikkausta tai joita ei saa ottaa toimenpidepäivän aamuna. Jos lääkitykseenne on tullut muutoksia, otattehan yhteyttä jonohoitajaan.
Sairaalassaoloaikanne vaihtelee toimenpiteestä riippuen. Jos pääsette kotiin samana päivänä, kotona täytyy olla aikuinen valvova henkilö vuorokauden ajan. Autolla ajo on kielletty 24 tuntia toimenpiteestä, koska olette lääkkeiden vaikutuksen alainen. Kotimatkasta saatte taksitodistuksen.

Yhteystiedot
Jos perut leikkausajan puh. 06 415 5346 tai 415 5246
Jonohoitaja soittoaika ma-pe klo 9-12 puh. 06 415 5927
Puhelinaikana maanantaisin ja torstaisin naistenosasto klo 12 – 13.30 puh. 06 415 3206

Hyvää vointia!

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Hysteroskopia tehdään naistentautien poliklinikalla. Hysteroskopialla voidaan hoitaa:

  • endometriumpolyypit
  • pieniä myomia
  • kierukan poisto
  • epäselvien ultraäänilöydösten selvittely
  • keskenmenoresiduat.

Hysteroskopia on myös mahdollinen, jos probet-näytettä (kohdun limakalvonäyte) ei ole saatu otettua tai asiakas ei ole vaihdevuosi-ikäinen. Vaihdevuosi-ikäiseltä tulee olla probet-näyte otettuna ennen hysteroskopiaa. Jos lähetteessä on riittävät tiedot (esim. UÄ-kuva polyypistä mittoineen), voidaan asiakas ohjata suoraan toimenpiteeseen.

Toimenpiteeseen tullessa voit ajaa omaa autoa. Syödä ja juoda voi normaalisti.

Toimenpide tehdään kuukautiskierron päivinä 4–10 (niukka vuoto ei ole este toimenpiteelle). Tarvittaessa kierron ajoitukseen käytetään progestiinia.

Kaksi tuntia ennen toimenpidettä otetaan suun kautta kipulääkitys (800 mg ibuprofeiinia ja 1 g parasetamolia).

Toimenpide tehdään puudutuksessa. Toimenpiteen kesto on noin 20–30 min ja se on yleensä varsin kivuton. Vointia seurataan toimenpiteen jälkeen tarpeen mukaan. Mikäli vointi on hyvä, kotiutuminen on mahdollista heti toimenpiteen jälkeen. Sairaslomaa toimenpiteestä saa tarvittaessa toimenpidepäivän. Toimenpiteen jälkeiset kivut ovat yleensä vähäisiä ja jälkivuoto niukkaa.

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Hoidamme yhteistyössä Tampereen yliopistollisen sairaalan (TAYS) kanssa gynekologisia syöpiä sairastavia.

Uudet potilaat kutsutaan läheisensä kanssa hoidonsuunnittelukäynnille.

Gynekologiset syöpäpotilaat leikataan pääasiassa TAYS:ssa. Leikkauksen jälkeen osastonlääkäri tekee syöpäpotilaalle yksilöllisen jatkohoitosuunnitelman TAYS:n antaman hoitosuosituksen mukaan. Potilas kutsutaan aina lääkärin vastaanotolle kuulemaan jatkohoitosuunnitelmaa. Vastaanoton yhteydessä potilaalle kirjoitetaan syöpähoitojen vaatimat lääkereseptit ja todistukset. Naistenpoliklinikan hoitaja huolehtii kaikista potilaan jatkohoitoon ja ohjaukseen liittyvistä asioista, tiiviissä yhteistyössä lääkärin kanssa.

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Lääkkeellinen raskauden keskeytys tapahtuu ottamalla kahta eri lääkettä: mifepristoni (Mifegyne®) ja 1–3 vuorokauden kuluttua misopristoli (Cytotec® ) Lääkkeet aiheuttavat kohdun supistelun, jolloin raskausmateriaali poistuu runsaan verenvuodon ja hyytymien mukana.

On tärkeää, että aloitettu keskeytys saatetaan loppuun, sillä mikäli raskaus jatkuu, annetut lääkkeet saattavat aiheuttaa sikiöepämuodostumia.

Käynti poliklinikalla

Poliklinikalla tehdään ultraääni- ja gynekologinen tutkimus raskauden keston varmistamiseksi. Myös veriryhmä tutkitaan ja virtsasta otetaan klamydianäyte, mikäli lähettävä lääkäri ei ole sitä ottanut. Tutkimusten ja näytteiden oton jälkeen annetaan suun kautta otettava Mifegyne-tabletti, joka aloittaa keskeytyksen. Lääke saattaa aiheuttaa kuukautiskivun tyyppistä alavatsakipua, johon voi ottaa kipulääkettä. Joillakin verinen vuoto alkaa Mifegyne-tabletin oton jälkeen.

Hoito keskeytyspäivänä naistenpoliklinikalla

Potilas saapuu aamulla naistenpoliklinikalle. Siellä annetaan Cytotec 0,2 mg tabletteja keskeytykseen ja Burana 600 mg sekä Panacod-tablettia kivunlievitykseen erillisen ohjeen mukaan. Keskeytyksen ajan vointiasi seurataan naistenpoliklinikan tiloissa.

Keskeytys aiheuttaa lähes kaikille alavatsakipuja ja pahoinvointia sekä joillekin oksentelua ja ripulia.

Sairauslomaa annetaan kaksi vuorokautta keskeytyspäivä mukaan lukien.

Jatkohoito

Raskauden keskeytyminen varmistetaan poliklinikalta mukaan saatavalla raskaustestillä. Potilas tekee testin kotona sovittuna päivänä ja ilmoittaa itse poliklinikalle, jos testi on edelleen positiivinen.

Jälkivuoto on yksilöllistä. Se saattaa kestää noin kolme viikkoa. Sairauslomapäivien aikana vuoto voi olla runsaampaa kuin kuukautiset. Tämän jälkeen vuoto alkaa niukentua. Tulehdusriskin vuoksi tulee jälkivuodon aikana välttää ammekylpyjä, tamponien käyttöä sekä yhdyntää.

Jos keskeytyksen jälkeen esiintyy seuraavia poikkeavia oireita, tulee ottaa yhteyttä naistenpoliklinikalle tai H01 naistenosastolle.

 

Raskauden keskeytyksen jälkeen kuukautiset alkavat useimmiten 5–6 viikon kuluttua. E-pillerit voi aloittaa heti Cytotec-tablettien jälkeisenä päivänä. Kierukka voidaan asettaa heti seuraavien kuukautisten viimeisinä vuotopäivinä (tai heti kuukautisten päätyttyä). Ennen kierukan asettamista pitää käyttää kondomia yhdynnän aikana, koska uusi raskaus voi alkaa jo ennen ensimmäisiä kuukautisia.

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys tapahtuu ottamalla kahta eri lääkettä: mifepristoni (Mifegyne® ) ja 1–3 vuorokauden kuluttua misopristoli (Cytotec® ). Lääkkeet aiheuttavat kohdun supistelun, jolloin raskausmateriaali poistuu runsaan verenvuodon ja hyytymien mukana.

Lääkkeellinen keskeytys voidaan toteuttaa kotona aikuisen tukihenkilön läsnä ollessa. On tärkeää, että aloitettu keskeytys saatetaan loppuun, sillä mikäli raskaus jatkuu, annetut lääkkeet saattavat aiheuttaa sikiöepämuodostumia.

Käynti poliklinikalla

Poliklinikalla tehdään ultraääni ja gynekologinen tutkimus raskauden keston varmistamiseksi. Myös veriryhmä tutkitaan ja virtsasta otetaan klamydianäyte, mikäli lähettävä lääkäri ei ole sitä ottanut. Tutkimusten ja näytteiden oton jälkeen annetaan suun kautta otettava Mifegyne-tabletti, joka aloittaa keskeytyksen. Lääke saattaa aiheuttaa kuukautiskivun tyyppistä alavatsakipua, johon voi ottaa kipulääkettä. Joillakin verinen vuoto alkaa Mifegyne-tabletin oton jälkeen.

Hoito kotona

Kotiin annetaan mukaan 6 tablettia Cytotec 0,2 mg, 4 tablettia Burana 600 mg ja 3 Panacod-tablettia, joiden ottaminen aloitetaan keskeytyspäivän aamuna erillisen ohjeen mukaisesti:

Keskeytys aiheuttaa lähes kaikille alavatsakipuja ja pahoinvointia sekä joillekin oksentelua ja ripulia. Keskeytyspäivänä on kotona oltava täysi-ikäinen tukihenkilö, jolta saa tarvittaessa apua. Jos kotona ilmenee ongelmia keskeytyspäivänä tai jos vuoto ei ole alkanut 1–2 vuorokauden sisällä lääkityksestä, tulee ottaa yhteyttä naistenpoliklinikalle tai H01 naistenosastolle.

Sairauslomaa annetaan kaksi vuorokautta, mukaan lukien päivä, jolloin Cytotec-tabletit otetaan.

Jatkohoito

Raskauden keskeytyminen varmistetaan poliklinikalta mukaan saatavalla raskaustestillä. Potilas tekee testin kotona sovittuna päivänä ja ilmoittaa itse poliklinikalle, jos testi on edelleen positiivinen.

Jälkivuoto on yksilöllistä. Se saattaa kestää noin kolme viikkoa. Sairauslomapäivien aikana vuoto voi olla runsaampaa kuin kuukautiset. Tämän jälkeen vuoto alkaa niukentua. Tulehdusriskin vuoksi tulee jälkivuodon aikana välttää ammekylpyjä, tamponien käyttöä sekä yhdyntää.

Jos keskeytyksen jälkeen esiintyy huolta herättäviä oireita, tulee ottaa yhteyttä naistenpoliklinikalle tai H01 naistenosastolle.

 

Raskauden keskeytyksen jälkeen kuukautiset alkavat useimmiten 5–6 viikon kuluttua. E-pillerit voi aloittaa heti Cytotec-tablettien ottamisen jälkeisenä päivänä. Kierukka voidaan asettaa heti seuraavien kuukautisten viimeisinä vuotopäivinä (tai heti kuukautisten päätyttyä). Ennen kierukan asettamista pitää käyttää kondomia yhdynnän aikana, koska uusi raskaus voi alkaa jo ennen ensimmäisiä kuukautisia.

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Naistentautien lapsettomuuspoliklinikalla hoidetaan pariskuntia, joilla on vähintään vuoden lapsettomuus. Tietyissä lääketieteellisissä tilanteissa lapsettomuustutkimukset ja hoidot voidaan aloittaa jo aikaisemmin.

Lisäksi poliklinikallamme tehdään alkututkimukset itsellisille naisille (25 vuoden alaikäraja, edellisestä parisuhteesta vähintään vuosi) ja naispareille (parisuhteen kesto vähintään vuosi).

Noudatamme toiminnassamme seuraavia periaatteita:

  • Hoidettavan naisen ikä korkeintaan 39v 9kk vuotta lähetteen saapuessa (koska 40v on TAYS:n raja IVF-hoitoon). Jos ikä on lähellä 40v, pystytään toteuttamaan vain yksi IVF-stimulaatio, vaikka nuoremmille niitä tarjotaan kolme.
  • Merkittävä ylipaino ja alipaino tulisi korjata jo ennen lapsettomuustutkimuksia ja -hoitoja. Lapsettomuustutkimuksiin pääsyn edellytyksenä on painoindeksi yli 18 ja alle 40. Koeputkihedelmöityksessä painoindeksin tulee olla yli 18 ja alle 35. Sama raja koskee pakastealkionsiirtoja.
  • Merkittävä ylipaino ja huomattava alipaino heikentävät lapsettomuushoitojen tuloksia sekä altistavat keskenmenoille ja hoito- sekä raskauskomplikaatioille.
  • Edellytämme, että kumpikaan pariskunnasta ei tupakoi. Tupakointi heikentää oleellisesti sukusolujen laatua ja sukurauhasten toimintaa sekä naisilla että miehillä.
  • Suosittelemme erityisesti hoidettavan naisen aloittamaan foolihapon 0,4 mg kerran päivässä. Sitä saa apteekista ilman reseptiä. Myös D-vitamiini 10- 20 µg/vrk on suositeltava.
  • Erityisesti hoidettavan naisen raskauteen vaikuttavan pitkäaikaissairauden tulee olla hyvässä tasapainossa (esimerkiksi diabeetikolla HbA1 alle 7.5 % / alle 58 mmol/mol ja hypotyreoosissa TSH-tavoite hoidon alkaessa on alle 2,5).

Potilaat kutsutaan lapsettomuuspoliklinikalle kolmen kuukauden sisällä lähetteen saapumisesta. Ennen käyntiä on lapsettomuushoitajan ensisoitto. Toivomme, että molemmat osallistuvat puheluun (kaiuttimen avulla). Puhelun yhteydessä käydään läpi lääkärin lähetteen perusteella tekemät suunnitelmat. Mahdollisesta tupakoinnista ja muista elämäntapa-asioista voidaan keskustella. Puhelun yhteydessä ohjelmoidaan verikokeita ja heteropariskunnilla siemennesteanalyysi ellei sitä ole jo muualla tutkittu (jolloin toivomme, että vastaus lähetetään lapsettomuuspoliklinikalle). Mikäli siemenneste tutkitaan Seinäjoen keskussairaalassa, otetaan miehestä ensin kudoslain vaatimat infektioverikokeet. Niihin kuuluvat HIV-, hepatiitti B ja -C sekä kuppakoe. Siemennesteanalyysi tehdään vasta kun verikokeet on vastattu (valmistuvat viikossa).

Ennen ensikäyntiä täytätte tarvittavat esitietolomakkeet Hyviksessä. Pariskunta tulee ensikäynnille yhdessä, samaan aikaan. Ensikäynnillä käydään läpi pariskunnan täyttämät esitietolomakkeet, siemennesteanalyysin ja laboratoriokokeiden tulokset. Naiselle tehdään gynekologinen tutkimus. Mies tutkitaan vain tarvittaessa. Lääkäri arvioi, onko tarvetta lisätutkimuksille, hoitomuoto valitaan sekä hoitojen aloituksen ajankohta.

Kehotamme teitä huomioimaan THL:n ohjeet ulkomaan matkojen suhteen (mm. korona- ja zikavirusinfektio).

Jos päädytään koeputkihedelmöityshoitoon, voidaan niitä toteuttaa kolme kertaa julkisessa sairaanhoidossa.

Lisääntymisterveys Naistalossa (terveyskyla.fi)

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Seksuaaliterveyspoliklinikka toimii naistenpoliklinikan yhteydessä. Yksilövastaanottoaika on 45 minuuttia ja pariaika 90 minuuttia. Käynti maksaa poliklinikkamaksun.

Poliklinikalla hoidetaan seksuaalisuuteen liittyviä asioita. Poliklinikalla on mahdollisuus keskustella seksuaalineuvojan tai seksuaaliterapeutin kanssa seksuaalisuuteen ja parisuhteeseen liittyvistä asioista sairauden, raskauden, synnytyksen tai muun tapahtuman koskettaessa elämääsi tai askarruttaessa mieltäsi.

Ohjauksen poliklinikalle antaa hoitava lääkäri, jolle voi mainita halustaan tai tarpeestaan keskustella seksuaaliterapeutin tai -neuvojan kanssa. Tästä voi mainita myös hoitajalle, joka välittää viestin eteenpäin. Gynekologiset syöpäpotilaat ja lapsettomuushoidoissa olevat kuuluvat ryhmään, joille suositellaan vähintään yhtä keskustelukäyntiä seksuaaliterveyspoliklinikalla.

Seksuaalisuus on jokaisessa ihmisessä oleva voimavara, joka kulkee mukanamme varhaislapsuudesta aina vanhuuteen saakka. Seksuaalisuutemme lähtee muotoutumaan heti syntymän jälkeen saamastamme hoivasta lähtien ja jonka kehitys jatkuu elämänkokemusten ja ihmissuhteiden muovaamana.

Seksuaalisuus (vaestoliitto.fi)

Joupin neuvola

Hallituskatu 20