Vältä kosketusta sairaisiin tai kuolleisiin lintuihin tai muihin eläimiin, ammattilaisille suunnatut lintuinfluenssan torjuntaohjeet päivitetty

  • Tiedote
  • 19.7.2023 klo 14.29

Kesän aikana Suomessa on todettu useita lintuinfluenssa A(H5) -viruksen aiheuttamia luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemia. Etelä-Pohjanmaalla on varmistunut tartuntoja myös turkiseläimillä.

Lintuinfluenssatartuntoja voit ehkäistä välttämällä koskemista kuolleisiin ja sairaisiin lintuihin tai muihin villieläimiin sekä niiden eritteillä tahriintuneisiin pintoihin.

Jos joudut koskemaan kuolleisiin eläimiin, huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Suojaudu kertakäyttöisillä käsineillä ja niiden riisumisen jälkeen pese vielä kädet huolellisesti vedellä ja saippualla sekä käytä käsihuuhdetta.

Mikäli mahdollista, suojaudu maskilla tai hengityksensuojaimella ja suojalaseilla eläimen käsittelyn aikana. Hävitä suojaimet käytön jälkeen.

Jos olet koskenut sairaaseen tai kuolleeseen eläimeen ja saat sen jälkeen hengitystie- tai neurologisia oireita, ole yhteydessä terveydenhuoltoon ja mainitse mahdollisesta altistumisesta.

Ilmoita luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista kunnan valvontaeläinlääkärille.

Turkistarhoilla työskentelevien on suositeltavaa ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon aina, jos heillä on hengitystieinfektioon viittaavia oireita tai neurologisia oireita. Lisäksi tarhoilla työskentelevien tulee käyttää ohjeiden mukaisia suojavarusteita ja huolehtia hyvästä käsihygieniasta.

Lisätietoja aiheesta löydät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta:

Mikä on lintuinfluenssa?
THL:n uutinen 14.7.: Lintuinfluenssatartuntoja luonnonvaraisilla linnuilla ja turkiseläimillä – vältä kosketusta sairaisiin tai kuolleisiin eläimiin

Myös Ruokaviraston verkkosivuilla on ajantasainen, kattava tietopaketti lintuinfluenssasta: Lintuinfluenssa – Ruokavirasto

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue on päivittänyt sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille suunnatut lintuinfluenssan torjuntaohjeet: Infektio-ohjeet ammattilaisille – Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue (hyvaep.fi)

 

Palvelua tai kokonaisuutta koskevat tiedotteet ja uutiset

OmaEP mobiilisovellus on julkaistu sovelluskaupoissa

Maastopalovaroitus on voimassa