Törnävän sairaalan pohjoismaisen grafiikan näyttely Epstorin PopUp-galleriassa

  • Tiedote
  • 1.11.2023 klo 09.01

Hieno ja harvinainen näyttely pohjoismaisesta 1950-60-lukujen grafiikasta Seinäjoella.

Epstorin PopUp-galleriassa avautuu 1.11. lähtien Törnävän sairaalan taidekokoelman esittely. Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn.

Törnävän sairaalan eri tiloissa on ollut esillä paljon taidetta. Sairaalan perustamisesta lähtien 1923 sen taidekokoelma on karttunut eri rakennusvaiheitten yhteydessä 1980-luvulle saakka ostoin ja lahjoituksin. Kun sairaalarakennukset myytiin ja psykiatrian sairaala muutti vuonna 2021 uuteen rakennukseen, myös taide muutti. Osa kokoelman teoksista on esillä M-talon eri tiloissa ja sen M-galleriassa sairaalan toisessa kerroksessa. 250 teoksen kokoelmasta on kuitenkin vielä paljon näytettävää. Ennen kuin töitä sijoitetaan eri puolille sairaalaa, halutaan tarjota yleisölle näyttelykokonaisuus kokoelman aivan erityisen kiinnostavasta, Suomessa harvinaisesta ja taiteellisesti korkeatasoisesta pohjoismaisen grafiikan kokonaisuudesta.

Sven X-et Erixson, Albin Amelin, Lennart Gram, Sven Jonsson, Axel Olson, Siri Rathsman, Arvid Jorm, Sixten Haage, Gerda Åkesson, Henrik Finne ovat esimerkkejä kokoelman pohjoismaisen grafiikan taiteilijoista. He ovat pääosin ruotsalais- ja norjalaistaiteilijoita, mutta mukana on myös muutama tanskalainen tekijä. Taiteilijoina he edustavat pohjoismaista 1900-luvun modernismia. Osa heistä kuului Ruotsin taidehistoriassa tärkeään Halmstadgruppeniin. Valtaosa on taiteilijoita, joiden töitä tapaa pohjoismaisissa museo- ja muissa kokoelmissa. Taiteilijat vaikuttivat Grafiska Sällskapetissa ja Nordisk Grafik Unionissa ja vaikuttivat Konstfrämjandet – organisaatiossa lisäten taidegrafiikan merkitystä 1960-luvun jälkeisessä taidemaailmassa. Myös Suomessa näyttävän taidegrafiikan suosio ja arvostus kasvoi 1950-luvulta lähtien osittain myös pohjoismaisten graafikoiden yhteistyön ansiosta.

Törnävän kokoelman pohjoismaisen grafiikan teokset ovat 1950-60-luvuilta ja pääosin värilitografioita. Kokonaisuus sisältää yli 40 näyttävää grafiikanlehteä. Osa teoksista on kuulunut erilaisiin grafiikan taidemappeihin ja salkkuihin ja olleet ilmeisesti mukana kansainvälisissä kiertonäyttelyissä. Muutamia pohjoismaisen grafiikan näyttelyitä järjestettiin 50-60-lukujen vaihteessa Suomessakin, Helsingissä ja Turussa, mutta silti tätä pohjoismaista taidetta on Suomessa vain vähän. Siksi onkin varsin hämmästyttävää, että Seinäjoen psykiatrisessa sairaalassa on näin laaja teoskokonaisuus. Pohjanmaalla ei tiettävästi tällaisia näyttelyitä ole järjestetty. Mistä työt ovat sairaalaan tulleet? Kuka ja mistä ne on hankittu? Millaista kiinnostusta Seinäjoella on ollut 50-60-luvuilla pohjoismaisuutta kohtaan ja millaisia yhteyksiä silloin on ollut?

Epstorin PopUp galleriaan on marraskuun ajaksi koottu näyttely tästä sairaalan pohjoismaisen grafiikan kokoelmasta. Joku työ voi olla tuttu sairaalan seiniltä, mutta nyt laajemmin yhteen koottuna kokoelma todella vaikuttaa!

Epstorin Galleria on avoinna päivittäin klo 12-17. Viikoittain järjestetään myös opastuskierroksia.

Maanantaina 6.11. Svenska Dagenin kunniaksi näyttelyä esitellään yleisölle klo 15 suomeksi ja klo 16 ruotsiksi.

Lisätietoja: kuraattori Anne-Maj Salin 0405905524 ja projektipäällikkö Tiina Jouppila 0504745200.