Tärkeä magneetillisiin ylipaine­hengitysmaskeihin (CPAP, 2PV) liittyvä käyttöturvallisuus­ilmoitus

  • Tiedote
  • 22.12.2023 klo 10.55 (Muokattu: 22.12.2023 klo 11.50)

ResMed on päivittänyt magneettikiinnitteisten maskien käyttöturvallisuuteen liittyvää ohjetta. Magneetillisia osia sisältäviä maskeja ei tule käyttää, mikäli potilaalla itsellään maskia käyttäessä tai potilaan käyttäessä maskia häneen fyysisessä lähikontaktissa olevalla henkilöllä on jokin seuraavista:

  • Aktiivinen lääkinnällinen implantti, joka reagoi magneetteihin: esimerkiksi sydämentahdistin, rytmihäiriötahdistin (ICD), neurostimulaattori, aivoselkäydinnestestuntti (CSF) tai insuliini – /infuusiopumppu
  •  Metallinen implantti tai koje, joka sisältää ferromagneettista materiaalia: aneurysman korjaamiseen tarkoitettu klipsi / vuodon estävä kierukka, embolinen sulkija, stentti, venttiili, elektrodi, kuuloa tai tasapainoa parantava implantoidun magneetin sisältävä sisäkorvaistuke, silmäimplantti tai silmiin tunkeutunut metallisiru

Magneetillisia osia sisältävät maskit tulee pitää vähintään 15 cm:n etäisyydellä yllä luetelluista lääkinnällisistä laitteista, joihin magneettiset häiriöt voivat vaikuttaa haitallisesti.

Jos sinulla on magneettikiinnitteinen maski ja epäilet käyttöturvallisuusilmoituksen aiheuttamaa estettä maskin käytölle, ota yhteyttä omaan hoitavaan yksikköösi korvaavan maskin saamiseksi. Voit siihen saakka käyttää nykyistä maskiasi, mutta kiinnitä huomiota 15 cm:n varoetäisyyteen.

Jos sinulla ei ole edellä mainittuja lääketieteellisiä implantteja tai metalliesineitä elimistössä, voit huoletta jatkaa magneettikiinnitteisen maskin käyttöä turvallisin mielin. Yhteydenottoa hoitavaan yksikköön ei tarvita eikä maskia tarvitse vaihtaa.

Mikäli uniapnean hoitosi on siirretty perustasolle (omaan terveyskeskukseen), ota yhteyttä oman Sote-keskuksesi unihoitajaan. Mikäli hoitosi on edelleen keskussairaalan keuhkosairauksien poliklinikalla, ota yhteyttä keuhkopolin unihoitajaan.

Lue lisää ResMedin tiedotteesta (pdf)