Norovirusta liikkeellä - näin ehkäiset tarttumista

  • Tiedote
  • 22.2.2023 klo 14.23 (Muokattu: 22.2.2023 klo 14.48)

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella on viime viikkoina todettu lisääntyvästi norovirusryppäitä. Näitä on todettu muun muassa alueen päiväkodeissa ja kouluissa. Myös sote-yksiköissä on sairastunut sekä potilaita että henkilökuntaa. Taudin itämisaika on lyhyt, ja oireet alkavat äkillisesti.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella on viime viikkoina todettu lisääntyvästi norovirusryppäitä. Näitä on todettu muun muassa alueen päiväkodeissa ja kouluissa. Myös sote-yksiköissä on sairastunut sekä potilaita että henkilökuntaa. Taudin itämisaika on lyhyt, ja oireet alkavat äkillisesti. Niitä ovat kouristavat vatsakivut ja pahoinvointi, joita seuraa oksentelu. Valtaosalla sairastuneista on myös ripulia, joka on yleensä lyhytkestoinen ja lievä.

Osalla on myös lämpöilyä. Oireiden kesto on yleensä 12–72 tuntia.

Norovirukset ovat yleisimpiä aikuisten vatsatautien aiheuttajia. Myös lasten vatsataudeista merkittävä osa johtuu noroviruksista. Norovirukset aiheuttavat usein vatsatautiepidemioita esimerkiksi sairaaloissa, kouluissa, hotelleissa, risteilylaivoissa ja kylpylöissä.

Norovirus tarttuu  erittäin herkästi suoraan henkilöstä toiseen kosketuksen kautta, viruksilla saastuneen veden tai elintarvikkeiden välityksellä, kosketuspintojen kautta tai  oksentelua seuraavana aerosolitartuntana. Norovirus voi säilyä infektoimiskykyisenä huoneenlämmössä esimerkiksi oksennuksen tahraamassa matossa jopa 12 vuorokautta.

Näin voit ehkäistä noroviruksen tarttumista:               

  • Pese kädet huolellisesti, erityisesti WC-käynnin ja vaipanvaihdon jälkeen sekä ennen ruokailua tai ruoanlaittoa.
    Pelkkä käsien desinfektio ei tehokkaasti ehkäise norovirustartuntaa.
  • Pese hyvin vihannekset ja hedelmät ja vältä kypsentämättömien simpukoiden ja ostereiden syömistä..
  • Kuumenna ulkomaiset pakastemarjat kauttaaltaan, esimerkiksi keittämällä marjoja 2 minuutin ajan.
  • Puhdista ja desinfioi mahdollisesti viruksella likaantuneet pinnat huolellisesti klooripitoisella puhdistusaineella.
  • Vaihda likaantuneet vaatteet ja vuodevaatteet välittömästi ja pese ne kuumalla vedellä.

Sairastuneiden elintarviketyössä olevien henkilöiden tulisi olla poissa työstä vähintään 2 vuorokautta oireiden loppumisen jälkeen.