#MedSafetyWeek kannustaa ilmoittamaan lääkkeiden haittavaikutuksista

  • Tiedote
  • 6.11.2023 klo 09.51

Kansainvälinen #MedSafetyWeek-kampanja on käynnissä 6.-12.11.2023. Sen tavoitteena on kannustaa ilmoittamaan lääkkeiden haittavaikutuksista ja osallistumaan lääketurvallisuuden parantamiseen. Vuoden 2023 teema ”Who can report? / Kuka voi raportoida?” korostaa potilaiden, lääkäreiden, hoitajien ja farmasian ammattilaisten keskeistä roolia haittavaikutusten ilmoittamisessa ja heidän kunkin panosta lääketurvallisuuden parantamiseksi.

 

Haittavaikutusilmoitukset ovat tärkeä työkalu lääketurvatoiminnassa, jonka tavoitteena on tunnistaa, arvioida ja ehkäistä haittavaikutuksia. Haittavaikutusten ilmoittaminen on vapaaehtoista, ja ilmoituksen voi tehdä terveydenhuollon ammattilainen, kuluttaja tai hänen omaisensa.

Haittavaikutusilmoitukset kuvastavat ilmoittajan havaintoja ja näkemyksiä, eivätkä tarkoita sitä, että lääkkeen ja havaittujen haittojen välinen mahdollinen yhteys olisi vahvistettu.

Koska ilmoitusjärjestelmän avulla pyritään havaitsemaan signaaleja eli merkkejä mahdollisista uusista haittavaikutuksista, erityisen tärkeää on ilmoittaa epäillystä haittavaikutuksesta, joka on vakava tai odottamaton, eli sitä ei mainita lääkkeen pakkausselosteessa. Pakkausselosteessa kuvattuja tunnettuja haittavaikutuksia ei ole välttämätöntä ilmoittaa.

Fimean sivuilla lisätietoa kampanjasta sekä ohjeet haittavaikutusilmoituksen tekemiseen.

Ensisijaisesti haittavaikutuksista toivotaan ilmoitettavan sähköisellä haittavaikutusilmoituslomakkeella.

Palvelua tai kokonaisuutta koskevat tiedotteet ja uutiset

OmaEP mobiilisovellus on julkaistu sovelluskaupoissa

Maastopalovaroitus on voimassa