Lintuinfluenssarokotetta tarjotaan Etelä-Pohjanmaalla heinäkuusta alkaen

  • Tiedote
  • 24.6.2024 klo 14.44 (Muokattu: 26.6.2024 klo 12.12)

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella tarjotaan lintuinfluenssarokotteita maksutta 18 vuotta täyttäneille, jotka työnsä tai muun olosuhteen vuoksi ovat suurentuneessa lintuinfluenssan tartuntariskissä. Rokottamisella pyritään suojaamaan altistumisvaarassa olevia henkilöitä viruksen aiheuttamalta vakavalta taudilta. Rokottamisella pyritään torjumaan myös lintuinfluenssaviruksen muuntumista ihmisestä toiseen tarttuvaksi ja siten epidemian ja pandemian syntyä.

THL on laatinut listan lintuinfluenssarokotuksen kohderyhmistä. Rokotusten kohderyhmät perustuvat tartuntariskiin ja rokotteiden saatavuuteen.

Lintuinfluenssarokotetta suositellaan seuraaville riskiryhmille:

  • Henkilöt, jotka ovat kosketuksissa turkiseläimiin turkistarhoilla.
  • Siipikarjan parissa työskentelevät henkilöt, jotka ovat kosketuksissa siipikarjaan (ei kuitenkaan teurastamotyöntekijät)
  • Henkilöt, jotka osallistuvat sairaiden ja kuolleiden lintujen ja eläinten käsittelyyn ja hävittämiseen sekä tilojen puhdistamiseen, esimerkiksi eläinperäisten sivutuotteiden käsittelylaitoksissa työskentelevät henkilöt
  • Lintujen rengastajat
  • Henkilöt, jotka työskentelevät luonnonvaraisia lintuja hoitavissa lintuhoitoloissa.
  • Kotieläinpihojen ja lintutarhojen henkilöstö
  • Virkaeläinlääkärit.
  • Laboratoriotyöntekijät, jotka käsittelevät lintuinfluenssavirusta tai sitä mahdollisesti sisältäviä näytteitä.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella rokotuksia annetaan kolmessa paikassa. Riskiryhmiin kuuluvat voivat varata ajan mihin tahansa kolmesta rokotuspaikasta. Ajanvaraus tapahtuu ensisijaisesti ajanvarausjärjestelmässä. Ajanvaraus avautuu 26. kesäkuuta.

Rokotuspaikat Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella

Kaksineuvoisen sote-keskus, Kauppapassi 3, Kauhava
to 11.7 klo 9–11.
ti 16.7 klo 9–11

Kauhajoen neuvola, Hakasivuntie 1, Kauhajoki
5.7. klo 8–15
8.7. klo 12–15
9.7. klo 12–15

Seinäjoen sote-keskus, Y-talo, Koskenalantie 18, Seinäjoki
to 11.7. klo 11.30–15.30
to 1.8. klo 11.30–15.30

Siirry tästä ajanvarausjärjestelmään (ajanvaraus aukeaa 26.6.)

Tietoa rokotteesta ja sen turvallisuudesta

Suomeen hankittu Zoonotic Influenza Vaccine Seqirus -rokote on H5N8-rokote, joka on saanut myyntiluvan EU:ssa huhtikuussa 2024. Rokote on valmistettu mukauttamalla aiemmin myyntiluvan saanutta lintuinfluenssarokotetta siten, että se paremmin vastaisi 2023 Euroopassa esiintynyttä viruslinjaa. Rokote ei sisällä eläviä taudinaiheuttajia. Rokote sisältää adjuvanttia eli tehosteainetta MF59, jota käytetään myös muissa rokotteissa.

Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Toinen annos annetaan aikaisintaan 3 viikon kuluttua ensimmäisen annoksen jälkeen. Rokotusväli voi kuitenkin olla tätä pidempikin.

Arvio rokotteen tehosta ja turvallisuudesta perustuu eläinkokeisiin sekä samankaltaisella H5N1-rokotteella eläimillä ja ihmisillä tehtyihin tutkimuksiin. Tutkimuksissa rokotteen on todettu muodostavan hyvän suoja lintuinfluenssavirusta vastaan. Tavallisimpia haittavaikutuksia ovat olleet pistosalueen paikallisoireet sekä ohimenevät yleisoireet, kuten lihaskipu, päänsärky ja väsymys. Rokotteen sisältämä tehosteaine saattaa voimistaa näitä ohimeneviä paikallis- ja yleisoireita. Vakavia haittavaikutuksia ei tutkimuksissa todettu.

 

Palvelua tai kokonaisuutta koskevat tiedotteet ja uutiset

Kurikan perhekeskus aloittaa uusissa tiloissa 1.8.2024

Kun sairastun – mistä apua?

HyväEP-tiedotuslehti on julkaistu