Hoitotyö kansainvälistyy Etelä-Pohjanmaalla

  • Tiedote
  • 12.2.2024 klo 12.26
24 vietnamilaista hoitajaa aloittaa oppisopimusopiskelun kautta työt hyvinvointialueella loppukesästä.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella on käynnissä hanke, joka tähtää 24 vietnamilaisen hoitajan kouluttautumiseen ja työllistymiseen hyvinvointialueelle. Hoitajat ovat suorittaneet Vietnamissa lähihoitajan tai sairaanhoitajan tutkinnot.

Hoitajat perheineen saapuvat Suomeen ensi kesänä. He tulevat työskentelemään ikäpalveluissa Kauhajoella, Ylistarossa, Lapualla sekä Kauhavalla.

– Kyseessä on uusi avaus, jolla osaltaan pyrimme turvaamaan hoitohenkilöstön riittävyyttä ja varmistamaan alueemme ikäihmisille hyvää hoivaa ja huolenpitoa, johtajaylihoitaja Kaija-Riitta Suonsyrjä Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelta taustoittaa.

Hyvinvointialueen yhteistyökumppanina hankkeessa toimii GreenFiVi Ltd. Sedu Education Oy toteuttaa hankkeen lähtömaakoulutuksen Vietnamissa. Hankkeen lähtökohtana ovat sosiaali- ja terveysministeriön kansainvälisen rekrytoinnin vastuullisuussuositukset.

Hoitajien valmennus Vietnamissa on paraikaa käynnissä. Puolivuotisen kokopäiväisen lähtömaakoulutuksen aikana tulijat opiskelevat suomea sekä saavat tietoa suomalaisesta sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmästä.

Etelä-Pohjanmaalle saapumisen jälkeen koulutus jatkuu lähihoitajan tutkintoon johtavana oppisopimuskoulutuksena. Työt ja oppisopimusopiskelu hyvinvointialueen yksiköissä alkavat elokuun alussa.

Kaija-Riitta Suonsyrjä korostaa hyvää yhteistyötä sekä kuntien että elinkeinoelämän toimijoiden kanssa.

– On koko maakunnan etu, että Etelä-Pohjanmaalle saadaan lisää työikäistä väestöä.

– Kotoutumista edistetään yhteistyössä kuntien kanssa. Tarvitaan kielen oppimisen ja arjen järjestelyiden tukemista. Esimerkiksi asuntoja onkin jo tulijoille valmiina, Suonsyrjä kiittää.

Hoitohenkilöstöstä on pulaa valtakunnallisesti, joten on luontevaa, että hyvinvointialue tukee nimenomaan hoitajien sekä heidän perheidensä maahanmuuttoa sekä sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan.

Suonsyrjä katsoo, että myös taloudellisesta näkökulmasta hyvinvointialueen on tärkeä vahvistaa työsuhteista henkilöstöä sekä pyrkiä vähentämään ostopalveluita.

Vietnamista saapuu yhteensä 88 henkeä: hoitajien lisäksi puolisoita ja lapsia.

– Tämänhetkisen tiedon mukaan hoitajien puolisoiden joukossa olisi myös kaksi lääkäriä. Maahanmuuttajalääkäreille on Valviran ohjaama laillistusprosessi, ja he voivat halutessaan kouluttautua Suomessa laillistetuiksi lääkäreiksi. Myös työsuhteisia lääkäreitä tarvitsemme kipeästi.

Palvelua tai kokonaisuutta koskevat tiedotteet ja uutiset

Kurikan perhekeskus aloittaa uusissa tiloissa 1.8.2024

Kun sairastun – mistä apua?

HyväEP-tiedotuslehti on julkaistu