Hinkuyskän tartuntamäärät nousussa Suomessa

  • Tiedote
  • 3.7.2024 klo 13.26

Suomessa on tänä vuonna raportoitu toistaiseksi yhteensä 303 hinkuyskätapausta, joista suurin osa Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla. Määrä on huomattavasti enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Myös Etelä-Pohjanmaalla on todettu hinkuyskätapauksia enemmän kuin vuosikausiin.

 

Hinkuyskä tarttuu pisaratartuntana

Hinkuyskä tarttuu pisaratartuntana. Taudin alkuvaiheessa se tarttuu hyvin herkästi, mutta tartuttavuus vähenee vähitellen. Sairastunut ei ole enää tartuttava, kun oireiden alusta on kulunut 3 viikkoa.

Hinkuyskän tyypillinen oire on useita viikkoja, jopa 2–3 kuukautta kestävä yskä, joka muuttuu yleensä vähitellen puuskittaiseksi. Erityisesti pienillä lapsilla yskä voi olla tikahduttavaa ja sisäänhengitys voi vaikeutua, jolloin kuuluu hinkuva ääni yskänpuuskan loppuvaiheessa. Yskänpuuskan lopussa lapsi saattaa myös oksentaa. Puuskien välillä potilas on yleensä hyväkuntoinen ja vähäoireinen.

Hinkuyskän taudinkulkua voidaan lievittää antibioottihoidolla, jos hoito päästään aloittamaan taudin alkuvaiheessa. Tartuttavuus loppuu 5 vuorokauden kuluttua antibiootin aloituksesta. Jos oireiden alusta on kulunut yli kuukausi, antibiootista ei ole enää hyötyä.

Pikkulapset hoidetaan usein sairaalassa. Hinkuyskä on erityisen vaarallinen alle kuuden kuukauden ikäisille rokottamattomille tai puutteellisesti rokotetuille pikkulapsille. Erityisen riskiryhmän muodostavat alle kolmen kuukauden ikäiset lapset, jotka eivät ole vielä ehtineet saada ensimmäistä hinkuyskärokoteannosta.

Hinkuyskää voidaan testata joko nenänielusta PCR-testillätai verinäytteestä vasta-ainemäärityksellä. Hinkuyskän testaaminen on tarpeen, mikäli henkilöllä on tiedossa kontakti hinkuyskätapaukseen, tai jos oireet erityisesti viittaavat hinkuyskään. Testiin hakeudutaan aina terveydenhuoltohenkilökunnan lähetteellä.

 

 

 

Hinkuyskärokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan

 

Suomessa kaikki lapset ja nuoret aikuiset saavat hinkuyskärokotukset maksutta osana kansallista rokotusohjelmaa. Taudin ehkäisyn kannalta on tärkeää, että kaikki ottavat rokotusohjelman mukaiset rokotukset ajallaan. Muualla Euroopassa todettujen hinkuyskäepidemioiden vuoksi matkailijoiden on tärkeää huolehtia rokotussuojasta, erityisesti jos matkustetaan pienten lasten kanssa.

 

Hinkuyskärokotukset annetaan kolmen, viiden ja 12 kuukauden iässä sekä tehosteet vielä neljän, 14:n ja 25 vuoden iässä. Lisäksi alle vuoden ikäisten lasten kanssa työskentelevillä tartuntatautilaki edellyttää tehosterokotusta viiden vuoden välein.

 

Hinkuyskän rokotuskattavuus on Suomessa varsin hyvä. Nykyään käytössä olevan hinkuyskärokotteen teho bakteerin aiheuttamaa tautia vastaan on noin 80 prosenttia. Rokote suojaa imeväisikäisiä vauvoja tehokkaasti vakavalta taudilta.

 

 

Infektioiden torjunta

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue

infektioiden.torjunta@hyvaep.fi

 

Palvelua tai kokonaisuutta koskevat tiedotteet ja uutiset

Kurikan perhekeskus aloittaa uusissa tiloissa 1.8.2024

Kun sairastun – mistä apua?

HyväEP-tiedotuslehti on julkaistu