Flunssan ehkäisy ja hoito

  • Tiedote
  • 31.1.2023 klo 16.11 (Muokattu: 22.2.2023 klo 09.12)

Monet eri virukset aiheuttavat flunssaa. Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella esiintyy tällä hetkellä runsaasti monenlaisia hengitystieviruksia. Eniten esiintyy edelleen COVID-19 virusta, influenssa A-virusta sekä RS-virusta. Näiden määrät näyttävät loppuvuoteen nähden laskevan. Myös testaus on vähentynyt.

Flunssaoireiden taustalta löytyy edellä mainittujen lisäksi monia muitakin viruksia, kuten adenovirusta tai rhino/enterovirusta.

Herkimmin flunssa tarttuu muihin ihmisiin taudin alkuvaiheessa. Flunssaa eli nuhakuumetta esiintyy ympäri vuoden, syksyllä ja talvella enemmän kuin kesällä. Tämä johtuu siitä, että ihmiset viettävät aikaa enemmän sisällä toisten ihmisten lähellä. Silloin virukset leviävät helposti ihmisestä toiseen.

Aikuiset sairastavat keskimäärin 2–3 flunssaa vuodessa. Alle kaksivuotiaat lapset sairastavat keskimäärin 5–7 flunssaa vuodessa.

Flunssa leviää ihmisten välisessä kosketuksessa. Se leviää myös esimerkiksi silloin, kun yskit tai aivastat.

 

Flunssan ehkäisy

Tärkeimmät tavat ehkäistä flunssaa ovat hyvä käsienpesu ja oikea yskiminen.

Pese kädet huolellisesti. Käytä saippuaa.
Yski hihaan tai nenäliinaan. Näin virukset eivät pääse leviämään.

 

Flunssan oireet

Flunssan tyypillisiä oireita ovat kurkkukipu, nenän kirvely, nuha, yskä, väsynyt olo, aikuisilla usein kuumeinen olo. Lapsilla nousee usein kuume.

 

Flunssan hoito

  • Flunssa paranee yleensä itsekseen.
  • Lepää ja vältä kovaa fyysistä rasitusta.
  • Muista juoda riittävästi.
  • Niistäminen helpottaa nuhaa.
  • Höyryhengitys voi helpottaa yskää.
  • Jos sinulla on kuumetta, käytä tulehduskipulääkkeitä (esimerkiksi parasetamoli tai ibuprofeeni).

Flunssa kestää yleensä noin viikon. Yskä voi jatkua useita viikkoja.

 

Milloin hoitoon?

Terveydenhuoltoon kannattaa hakeutua, jos flunssaan liittyy korkea kuume, voimakas uupumus tai hengittäminen on selvästi raskasta. Samoin jos esiintyy yli viikon kestävää voimakasta särkyä poskipäissä, ylähampaissa, otsalla tai silmien seudussa tai voimakasta korvasärkyä, joka ei helpota kipulääkkeellä. Jos flunssa selvästi pitkittyy tai helpottaneet oireet uusiutuvat parin viikon kuluessa, on myös syytä hakeutua terveydenhuoltoon.

Influenssaepidemian aikana influenssan riskiryhmään kuuluvien, joille tulee kuumeinen hengitystieinfektio, on syytä ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon influenssalääkkeen tarpeen arvioon.

Tavallisessa nuhakuumeessa antibiooteista ei ole hyötyä. Nuhakuumeen hoitoon ei ole paranemista jouduttavaa hoitoa, mutta sen oireita voidaan lievittää lääkkein.

Palvelua tai kokonaisuutta koskevat tiedotteet ja uutiset

OmaEP mobiilisovellus on julkaistu sovelluskaupoissa

Maastopalovaroitus on voimassa