Eläkkeelle jäävä professori Onni Niemelä korostaa itsestä huolenpidon tärkeyttä sairauksien ennaltaehkäisynä

  • Tiedote
  • 8.2.2024 klo 10.14

LT, laboratoriolääketieteen professori, ylilääkäri Onni Niemelä on tehnyt pitkän ja merkittävän uran Suomen johtavana alkoholitutkijana, Seinäjoen keskussairaalassa ja nyttemmin hyvinvointialueella. Hänen johdollaan Seinäjoen keskussairaalan kliinisen kemian laboratorio sai kansainvälisten kriteerien mukaisen akkreditoidun laboratorion tunnuksen jo vuonna 2000. Hänen ansiostaan myös HYVAEP:n laboratoriotoiminta pitkin maakuntaa on niin hyvä kuin se nyt on.

Onni Niemelän ura Seinäjoen keskussairaalassa käynnistyi vuonna 1992. Hän muistelee, kuinka hänellä ja muilla nuorilla Oulussa opiskelleilla lääkäreillä oli yhteinen juoksuporukka. Erään lenkin lomassa joku ehdotti puoliksi leikillään, että eikö lähdetä kaikki Seinäjoelle töihin, ja aika moni niin lopulta tekikin.

– Meitä tuli Oulusta tänne lääkärin töihin minun lisäkseni ainakin Timo Marttila,  Mikael Leppilahti, Lauri Herrala, Matti Rekiaro, Markku Leskinen ja Jari Nyrhilä. Luontainen väitöstyön jälkeinen suunta olisi ollut yliopistosairaala, mutta olen erittäin tyytyväinen päätökseeni tulla Seinäjoelle. Täällä on ollut hyvä olla töissä. Haluan kiittää sairaanhoitopiirin johtoa myönteisestä asenteesta laboratoriotoiminnan kehittämistä ja tieteellistä tutkimustyötä kohtaan. Mielestäni Etelä-Pohjanmaalla vallitseva  yrittäjähenkisyys ja tekemisen meininki tukee hyvin tieteellisen tutkimuksen vaatimuksia, Niemelä kiittää.

Uran virstanpylväitä kysyttäessä Niemelä mainitsee oman väitöstyönsä Oulun yliopistossa, post-doc tutkimustyön Kanadan Torontossa sekä yli 30-vuotisen uran Seinäjoella.

Tulevaisuuden näkymien osalta Niemelä näkee alkoholin ja muiden elintapariskien tutkimuksen edelleen tärkeinä. Taloudellisesti haasteellisina aikoina ennaltaehkäisevä työ ja ihmisten tietoisuuden lisääminen elintapariskeistä ovat avainasemassa sairauksien ehkäisyssä. Laboratoriokokeet voivat toimia tärkeinä mittareina terveydentilassa tapahtuvien muutosten seurannassa.

Tulevia tutkijoita Niemelä kannustaa tekemään tutkimuksia, joissa korostuvat vaikuttavuus ja hoitokäytänteiden parantaminen. Hän kannustaa olemaan sinnikäs, tutkimusaiheesta pitää olla innostunut ja valmis työskentelemään tutkimuskysymysten  parissa epäsäännöllisiinkin aikoihin.

– Oman tutkijanurani merkittävin voimavara on ollut ympärillä oleva hyvä ja kannustava ryhmä, sekä perheen tuki.

Mitä terveysneuvoja 30-vuotisen uran alkoholi- ja elintapatutkimuksen ympärillä tehnyt professori antaa ihmisille?

– Vältä suuria kerta-annoksia alkoholia ja harrasta liikuntaa neljä tuntia viikossa. Pienetkin muutokset elintavoissa voivat vaikuttaa merkittävästi terveyteen.

Onni Niemelä muistuttaa, että liikunnan avulla rasva voi vähentyä maksasta jo ennen kuin paino laskee. Hän muistuttaa myös, että terveydenhuollon resurssit ovat rajalliset. Yksilön tulisi huolehtia omasta terveydestään mahdollisimman hyvin.

Niemelä näkee tulevaisuuden huolena alkoholin ja huumeiden ohelle tulleet lisääntyneet monimuotoiset riippuvuutta aiheuttavat ilmiöt. Hän huomauttaa, että esimerkiksi nettiriippuvuus voi jopa estää liikunnan harrastamisen ja  kuormittaa lopulta terveydenhoitojärjestelmää monin eri tavoin.

Eläkkeelle jäätyään Niemelä aikoo itsekin panostaa entistä enemmän liikuntaan ja viettää aikaa  lastenlapsien kanssa.

– Aion jäädä kokonaan eläkkeelle, mutta en sulje pois mahdollisuutta osallistua joihinkin tieteellisiin asiantuntijatehtäviin ja väitöstöiden ohjaamiseen.

Onni Niemelän juhlaseminaari järjestettiin Seinäjoen keskussairaalan isossa auditoriossa viime perjantaina 2.2.2024. Lämminhenkisen ja muistoja täynnä olevan seminaarin jälkeen Onni lähti hiihtokisoihin. Vastustajina tietenkin hänen ”tohtoritallista” väitöskirjan tehneet ja kliinisen kemian ja mikrobiologian henkilöstöä. Onni voitti kisan.

Kiitos merkittävästä työstäsi ja onnellisia eläkepäiviä Onnille!

Professori Onni Niemelä