A-streptokokkitapausten määrä Etelä-Pohjanmaalla pysynyt ennallaan

  • Tiedote
  • 22.3.2023 klo 11.20 (Muokattu: 22.3.2023 klo 12.25)

A-streptokokki-infektioiden määrä näyttää lisääntyneen Suomessa. Vakavat streptokokkitapaukset ovat Suomen lisäksi olleet nousussa useissa Euroopan maissa. Nousu havaittiin jo viime vuoden lopulla. Taustasyy liittyy todennäköisimmin pandemiavuosien jälkeiseen ihmisten välisen kanssakäymisen lisääntymiseen ja siten virusten aiheuttamien hengitystieinfektioiden lisääntymiseen.

Alkuvuosi on streptokokki-infektioille tyypillistä aikaa Suomessa, mutta niitä esiintyy jonkin verran ympäri vuoden. Infektiot ovat nyt olleet nielutulehduksia. Lisäksi esiintyy tulirokkoa ja märkäruven tyyppisiä infektioita. A-streptokokki voi aiheuttaa myös peräaukon seudulla esiintyvän kirvelevän, kutiavan ja ärhäkän punaisen infektion. Vakavassa infektiossa bakteeri leviää elimistössä verenkierron välityksellä. Vakaville taudeille altistaa erityisesti korkea ikä, puolustuskykyä heikentävät sairaudet ja päihteiden käyttö.

Vakavat A-streptokokin aiheuttamat infektiot ovat harvinaisia. Etelä-Pohjanmaalla ei ole tänä vuonna todettu vielä yhtään vakavaa A-streptokokkitapausta. Myös lapsilla vakavat infektiot ovat harvinaisia. Yksittäisiä tulirokkotapauksia on todettu KuusSoten sote-keskuksen alueella.

 

Streptokokki A leviää nielusta tai nenästä pisaratartuntana ja ihoinfektioista kosketustartuntana. Se on tavallinen kuumeisen nielutulehduksen aiheuttaja erityisesti leikki- ja kouluikäisillä lapsilla.

Tartuntoja voi ehkäistä hyvällä käsihygienialla.