Syöpätaudit

Syöpätaudit

Syöpään sairastuminen muuttaa monella tavalla sairastuneen ja hänen läheisensä elämää. Tavallisen arjen tilalle tulevat monenlaiset tutkimukset ja hoidot sekä mielen valtaavat kysymykset ja huolet. Siitä huolimatta on hyvä muistaa, että syövän hoito Suomessa on maailman huippuluokkaa ja syöpäsairauksien ennuste on parantunut huomattavasti.

Sinut kutsutaan syöpätautien poliklinikalle syövän hoidon suunnittelua ja toteutusta varten. Hoito suunnitellaan jokaiselle yksilöllisesti usein moniammatillisessa tiimissä, johon kuuluu eri alojen erikoislääkäreitä.

Poliklinikalla tapaat lääkärin ja sairaanhoitajan, joilta saat tietoa syövän hoitoon ja seurantaan liittyen. Jos sinulle suunnitellaan sädehoitoa, se toteutetaan yhteistyössä pääsääntöisesti Vaasan keskussairaalan kanssa.

Sairastuminen koskettaa myös läheisiä. He ovat tervetulleita kanssasi syöpätautien poliklinikalle. Turvallisen hoidon varmistamiseksi toivomme, että sinulla on läheinen mukana vastaanotolla.

Saat poliklinikalle kutsukirjeen, joka sinun tulee lukea huolellisesti. Siinä kerrotaan sinulle suunniteltu tapaaminen lääkärin tai sairaanhoitajan kanssa ja sitä edeltävät tutkimukset ja niihin valmistautuminen. Kutsukirjeessä opastetaan kulku poliklinikalle.

Tarvittavat tutkimukset tehdään edeltävästi ennen vastaanottoa. Laboratoriokokeet otetaan yleensä oman terveyskeskuksen laboratoriossa ja röntgenkuvaukset tehdään keskussairaalan röntgenissä.

Lääkärin vastaanotolla saat tietoa sairaudestasi, siihen liittyvistä hoidoista ja mahdollisesta seurannasta. Sairaanhoitaja antaa ohjausta poliklinikalla tai kotona toteutuvaan lääkehoitoon.

Sairaanhoitajan ohjauksessa sinulle ja läheisellesi annetaan tietoa hoidon toteutuksesta, sivuvaikutuksista ja seurannasta. Ohjauksen tavoitteena on myös tukea sinun sekä läheisesi jaksamista ja hoitoon osallistumista. Hoito on usein toistuvaa ja tapahtuu tietyllä aikavälillä suunnitelman mukaisesti.

Tuo rohkeasti esiin huolesi ja kysymyksesi hoitoosi liittyen. Meille on tärkeää tietää miten voit ja toivomme, että kerrot meille herkästi oireistasi. Annathan palautetta kokemuksistasi sähköisesti tai vastaamalla poliklinikalla potilaspalautekyselyyn.

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Syöpään sairastuminen pysäyttää aina ja herättää paljon kysymyksiä. Jokainen tarvitsee tukea ja apua selviytymiseen. Kerro meille rohkeasti tuen tarpeistasi sairauden eri vaiheissa.

Syöpätautien poliklinikalla työskentelee kuntoutusohjaaja, joka pyrkii auttamaan sinua selviytymään muuttuneessa elämäntilanteessa ja kuntoutumaan syöpähoitojen jälkeen. Kuntoutusohjaajalta saat tietoa kuntoutuspalveluista ja neuvontaa kuntoutuskursseille hakemisessa. Kuntoutusohjaajan vastaanottoon on mahdollisuus kaikilla potilaillamme.

Syöpätautien poliklinikalla voit tavata myös sosiaalityöntekijän, joka auttaa sinua sosiaaliturvaan ja -palveluihin liittyvissä kysymyksissä. Sosiaalityöntekijän kanssa voit keskustella sairauden tuomista muutoksista elämäntilanteeseesi ja etsiä yhdessä keinoja ja ratkaisuja arjessa selviytymiseen.

Vertaistuki on kuuntelemiseen keskittyvää kohtaamista ja kokemuksen jakamista toisen saman kokeneen kanssa. Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella ryhmävertaistukea ja muuta toimintaa järjestää Pohjanmaan Syöpäyhdistys. Pohjanmaan Syöpäyhdistyksellä työskentelee myös psykososiaalisen työn asiantuntija, jonka voit tavata syöpätautien poliklinikalla tai varata hänelle verkossa keskusteluajan sinulle sopivana aikana. Lue lisää toiminnasta Pohjanmaan Syöpäyhdistyksen verkkosivuilta (pohjanmaansyopayhdistys.fi).

Syöpätautien poliklinikalta voimme ohjata sinut myös tarvittaessa psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotolle.

Sairaalapapit ovat keskustelukumppaneita haastavissa elämäntilanteissa. He vierailevat yksikössämme viikottain ja keskustelevat hoidossa olevien potilaiden ja läheisten kanssa. Sairaalapappia voidaan pyytää myös sovitusti käymään jos kaipaat keskustelukumppania.

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Yhteystiedot

Toimipisteet

Puhelinnumerot

Syöpätautien palvelut, ajanvaraus

Ajanvarauksiin tai tutkimuksiin liittyvät asiat.

Puhelin

Soittoajat

ma 10:30-11:30
ti 10:30-11:30
ke 10:30-11:30
to 10:30-11:30
pe 10:30-11:30

Syöpätautien palvelut, hoitajat

Hoitoa ja tutkimuksia koskevat kysymykset.

Puhelin

Soittoajat

ma 07:00-13:00
ti 07:00-13:00
ke 07:00-13:00
to 07:00-13:00
pe 07:00-13:00

Syöpätautien palvelut, sosiaalityöntekijä

Sosiaalityöntekijä antaa tietoa sosiaaliturva-asioista ja syöpäjärjestöistä sekä auttaa sairastumisen aiheuttamissa taloudellisissa huolissa.

Puhelin

Soittoajat

ma 08:00-16:00
ti 08:00-16:00
ke 08:00-16:00
to 08:00-16:00
pe 08:00-16:00

Syöpätautien palvelut, kuntoutusohjaaja

Syöpäkuntoutusohjaaja, syöpätautien ja hematologian poliklinikka

Puhelin

Soittoajat

ma 12:00-13:30
ti 12:00-13:30
ke 12:00-13:30
to 12:00-13:30
pe 12:00-13:30