Seulonnat

Syöpäseulonnalla tarkoitetaan syövän esiasteiden tai varhaisvaiheiden järjestelmällistä etsimistä väestöstä. Tavoitteena on vähentää seulottavan syövän aiheuttamia kuolemia. Seulontaan osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta.

Valtakunnallisen seulontaohjelman mukaisesti toteutamme seuraavat syöpäseulonnat:

  • rintasyöpäseulonta (mammografia)
  • kohdunkaulan syövän seulonta
  • suolistosyövän seulonta

Rintasyöpäseulontaan kutsutaan kaikki 50–68-vuotiaat naiset kahden vuoden (20–26 kuukauden) välein. Kohdunkaulan syövän seulontaan kutsutaan kaikki 30–65-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Suolistosyövän seulontaan kutsutaan vuodesta 2022 alkaen 60–68-vuotiaat. Seulonta laajenee asteittain, siten että vuonna 2031 seulontaan kutsutaan 56–74-vuotiaat.

Sinun ei tarvitse varata aikaa seulontoihin. Saat kutsun automaattisesti, jos kuulut seulottavaan ikäluokkaan. Kutsussa saat tarkemmat toimintaohjeet seulontaan osallistumiseksi.

Jos sinulla on turvakielto, kutsua ei voida lähettää, vaan sinun pitää ottaa yhteyttä seulonnan toteuttajaan. Myös muissa epäselvissä tilanteissa, voit olla itse yhteydessä seulonnan toteuttajaan. Esimerkiksi silloin, kun olet muuttanut alueelle ja olet oikeutettu seulontaan, mutta et ole saanut kutsua seulontaan.

Seulontatulos ilmoitetaan sinulle henkilökohtaisesti postitse. Jos seulonnan perusteella on aihetta jatkotutkimuksiin, saat kutsun niihin ja mahdollisesti jatkotutkimuksia seuraaviin toimenpiteisiin ja hoitoihin.

Rintasyövän seulontaan eli mammografiatutkimukseen kutsutaan kaikki 50-68 -vuotiaat naiset noin kahden vuoden välein (20–26 kuukauden välein). Kunakin vuonna seulontaan kutsutaan 50, 52, 54, 56, 58, 60, 62, 64, 66 ja 68 vuotta täyttävät naiset.

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Seulonnan avulla rintasyöpä pyritään havaitsemaan mahdollisimman aikaisin. Seulonnan tavoitteena on vähentää rintasyövästä johtuvia kuolemia.

Seulonnalla rintasyöpä löytyy yleensä varhain, jolloin syövän hoitoennuste on hyvä. Syövän varhainen toteaminen myös lisää mahdollisuuksia hoitoihin, jotka säästävät rintarauhaskudosta.

Rintasyöpää seulotaan rintarauhasten röntgentutkimuksella eli mammografialla sekä tarvittaessa muilla tutkimuksilla, kuten lisäkuvilla ja rintojen ultraäänitutkimuksella.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue järjestää seulonnat alueensa asukkaille. Rintasyöpäseulonnan toteuttaa Terveystalo.

Saat kutsukirjeen, jossa on henkilökohtainen tutkimusaika sekä ohjeet ajan vaihtamiseksi verkossa tai puhelimitse.

Mikäli sinulla on turvakielto tai muu väestörekisterikielto tai kotikuntasi on vaihtunut kutsuvuoden aikana, ota yhteyttä puh. 045 7734 9976 (ti-pe klo 9-16).

Lue lisää rintasyöpäseulonnasta (pdf, syoparekisteri.fi, linkki avautuu uuteen välilehteen)

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Kohdunkaulan syövän seulontaan kutsutaan 30–65-vuotiaat naiset viiden vuoden välein.

Kutsu lähetetään postitse kaikille seulonnan piiriin kuuluville syntymäpäivän mukaisessa järjestyksessä.

Kohdunkaulan syöpää ehkäisevä seulonta toteutetaan sekä HPV-, eli papilloomavirustestin että Papa-kokeen avulla. Mikäli HPV-näytteessä todetaan poikkeavuutta, tutkitaan myös jo otettu Papa-koe mahdollisten solumuutosten toteamiseksi.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue järjestää kohdunkaulan syövän seulonnat alueensa asukkaille. Seulonnat toteuttaa Mehiläinen.

Kutsu sisältää ilmoittautumisohjeet sekä vahvistetut näytteenottopaikat. Seulontoja järjestetään Kauhajoella, Kauhavalla, Seinäjoella, Kurikassa, Alavudella ja Alajärvellä.

  • Seinäjoki: Mehiläinen, Kauppakatu 1, 1.krs
  • Alavus:  Alavuden lääkintävoimistelu Oy, Järviluomantie 6
  • Alajärvi: Järvi-Pohjanmaan sote-keskus, Lääkärintie 1 A 1
  • Kurikka: Kurikan sote-keskus, Mäkitie 47
  • Kauhajoki: Kauhajoen Aronkylän neuvola, Korpitie 1
  • Kauhava:  Kaksineuvoisen sote-keskus, Kauppapassi 3

Voit vaihtaa sinulle varattua aikaa ja näytteenottopaikkaa kutsussa ilmoitetun linkin kautta.

Mikäli et pysty käyttämään kutsussa ilmoitettua linkkiä, voit ottaa yhteyttä kutsussa ilmoitettuun Mehiläisen ajanvarausnumeroon puh. 010 414 8833. Ajanvarauspuhelin palvelee keskiviikkoisin klo 13–14.

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Vuonna 2024 suolistosyövän seulontaan kutsutaan 60, 62, 64, 66, 68 ja 70 vuotta täyttävät naiset ja miehet.

Seulontaan kutsutaan kahden vuoden välein.

Suolistosyöpäseulonta on aloitettu vuonna 2022 koko maassa 60–68-vuotiaille naisille ja miehille. Vuosina 2023–2024 seulontaan kutsutaan 60-70-vuotiaat. Seulonta laajenee ikäluokka kerrallaan koko kohdeväestöön vuoteen 2031 mennessä. Tällöin seulontaan kutsutaan kaikki 56–74 -vuotiaat.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue järjestää suolistosyöpäseulonnan alueensa asukkaille. Seulonnat toteuttaa Fimlab.

Suolistosyöpä on yhteisnimi paksu- ja peräsuolen syöville. Seulonnan avulla suolistosyöpä pyritään havaitsemaan oireettomassa varhaisvaiheessa. Seulonnan tavoitteena on vähentää suolistosyövästä johtuvia kuolemia.

Suolistosyövän seulonnassa etsitään piilevää verta ulosteesta. Kun sinut on kutsuttu seulontaan, saat kutsukirjeen mukana näytteenottovälineen ja tarkat ohjeet näytteen ottamista varten. Näyte otetaan itse kotona ja palautetaan postitse.

Saat tuloksen postitse noin kuukauden kuluessa siitä, kun olet palauttanut näytteesi. Mikäli näytteessä havaitaan verta, saat ohjeet jatkotutkimuksista. Jatkotutkimukset toteutetaan Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen vatsatautien poliklinikan ohjeistamana. Veri ulosteessa ei välttämättä ole merkki syövästä, mutta syyn selvittämiseksi tarvitaan tarkempaa tutkimusta.

Joupin neuvola

Hallituskatu 20