Läheisen menetys

Otamme osaa suruusi. Läheisen kuollessa meidän on luovuttava joskus tärkeimmistäkin ihmissuhteistamme ja menetyksen läpikäyminen ottaa aikaa.

Kuolemaan liittyvistä tunteista ja kysymyksistä on hyvä keskustella läheisten kanssa. Tarvittaessa voit kääntyä myös sote-keskusten psykologien, työterveyshuollon tai seurakuntien työntekijöiden puoleen. Hautaustoimistot ja seurakunnat avustavat hautausjärjestelyissä. Tälle sivulle olemme koonneet hyödyllistä tietoa käytännön asioiden järjestelyyn läheisensä menettäneelle omaiselle.

Yhteystiedot

Kappeli ja obduktio-osasto
Seinäjoen keskussairaala, Koskenalantie 18, Y-talo, 0-kerros

Kappeliin käännytään Koskenalantieltä Östermyrankadulle, josta on opasteet myös saattoväen pysäköintipaikoille P8 ja P9. Sisäänkäynti on ovesta Y5. Kappelin ovi on auki arkisin klo 7.00–16.00.

Päivystävä sairaalapappi

Joka päivä klo 7.00–22.00

Obduktioavustaja

Patologia

Ma, ti ja to klo 8-15, ke ja pe klo 8-14

Vainajan hyvästely

Omaiset voivat yleensä viettää hetken vainajan luona häntä hoitaneella osastolla. Osastolta vainaja siirretään obduktio-osastolle Y-talon 0-kerrokseen. Osaston henkilökuntaa voi pyytää järjestämään vainajan näytön obduktio-osastolla.

Voit jättää hyvästit vainajalle myös sairaalan kappelitiloissa vainajan noutamisen yhteydessä. Samalla voidaan pitää saattohartaus, jonka voi toimittaa omainen, hautaustoimiston edustaja tai sairaalapastori.

Vainajan tavarat

Saat vainajan vaatteet ja muun henkilökohtaisen omaisuuden siltä osastolta, missä omaisesi on menehtynyt. Päivystyspoliklinikalla kuolleen potilaan henkilökohtaisen omaisuuden saat suoraan päivystyspoliklinikalta.

Vainajan nouto

Omaisten tulee olla yhteydessä hautaustoimistoon, joka sopii vainajan noutoajankohdan obduktioavustajan kanssa. Yleensä vainaja on noudettavissa keskussairaalan obduktiosta kuolemaa seuraavana päivänä. Kuolemansyyn selvittäminen viivästyttää vainajan noutoa muutamia päiviä.

Kuolintodistus ja hautauslupa

Jos vainajan kuolinsyy on selvä, vainajaa hoitanut lääkäri kirjoittaa kuolintodistuksen ja hautausluvan. Sairaala lähettää kuolinilmoituksen sähköisesti väestörekisteriin, josta tieto välittyy seurakuntaan, maistraattiin, Kelaan, useimpiin pankkeihin jne. Voit hoitaa virasto- ja pankkiasioita rekisteriviranomaiselta (väestörekisteri, seurakunta) saatavalla vainajan virkatodistuksella. Lääkärin kirjoittamaa kuolintodistusta ei näiden asioiden hoitoon tarvita. Hautauksen järjestämistä varten tarvittava hautauslupa lähetetään suoraan vainajan kotipaikkakunnan kirkkoherranvirastoon.

Ruumiinavaus

Jos vainajan kuolinsyy on epäselvä, se voidaan selvittää ruumiinavauksella. Ruumiinavaus on maksuton. Jos vainajalle tehdään ruumiinavaus, hautausluvan kirjoittaa avauksen suorittanut lääkäri. Hautausluvan saa vainajan noutamisen yhteydessä.

Jos kuolinsyy selviää vasta ruumiinavauksessa, kuolintodistuksen voi pyytää jälkikäteen kirjallisesti. Katso tarkemmat ohjeet Vainajan tiedot- sivustolta. Ruumiinavauksen lausunnosta ei lähetetä automaattisesti tietoa lähiomaiselle.

Lääketieteellinen ruumiinavaus

Lääketieteellinen ruumiinavaus tehdään Seinäjoen keskussairaalassa. Avauksen ajankohdasta ja vainajan noutamisesta voit kysyä obduktioavustajalta. Lääketieteelliseen ruumiinavaukseen pyydetään vainajan omaisen tai läheisen suostumus.

Oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus

Jos lääkäri ei voi kirjoittaa kuolintodistusta, poliisin on suoritettava oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus. Oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus tehdään yleensä 1–2 viikon kuluessa kuolemasta Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa, koska Etelä-Pohjanmaan kunnat kuuluvat Tampereen oikeuslääkintäyksikön piiriin. Oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen jälkeen vainajat pääsääntöisesti palautetaan omiin kotikuntiinsa. Vainajakuljetuksia takaisin oman kunnan ruumishuoneelle tehdään noin kaksi kertaa viikossa. Ruumiinavauksen ajankohdasta ja vainajan palautuksesta voi kysyä obduktiokoordinaattorilta, yhteystiedot alla.

Kuolemansyyn selvittämiseen liittyviin kysymyksiin vastaa Pohjanmaan poliisin päivystävä tutkinnanjohtaja, johon saat yhteyden virka-aikana alla mainittujen tutkintasihteereiden yhteystietojen kautta. Myös kuljetuksiin ja aikatauluihin liittyviin kysymyksiin vastaavat tutkintasihteerit, yhteystiedot alla.

Kun ruumiinavaukseen liittyvät tutkimukset on suoritettu, oikeuslääkäri laatii ruumiinavaukseen liittyvät asiakirjat, jotka valmistuvat keskimäärin 3 – 6 kk:n kuluttua kuolemasta. Tämän jälkeen poliisi päättää tutkinnan ja postittaa kuolintodistuksen, kuolemansyylausunnon sekä tutkinnan päätöksen lähimmälle omaiselle.

Obduktiokoordinaattori

Tampereen yliopistollinen keskussairaala

Soittoaika arkisin klo 8.00–14.00

Tutkintasihteeri

Pohjanmaan poliisilaitos

Yhteydenotot virka-aikana

Vainajan sairaalahoidon laskutus

Jos vainaja on ollut hoidettavana vuodeosastolla, lasku sairaalahoidosta lähetetään vainajan kotiosoitteeseen. Jos vainajan maksukatto on täyttynyt viimeisen sairaalahoidon aikana, tästä lähetetään tiedote kotiosoitteeseen. Vainajan maksukattoon liittyvissä asioissa voi ottaa yhteyttä sairaalan potilastoimistoon, yhteystiedot alla.

Puhelinkeskus

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue

ma–la klo 7.00–21.00, su ja arkipyhinä klo 8.00–20.00

Maksukatto- ja vapaakorttiasiat 1

Esh-laskutuspalvelut

Maanantaista perjantaihin klo 9.00-14.30

Maksukatto- ja vapaakorttiasiat 2

Esh-laskutuspalvelut

Maanantaista perjantaihin klo 9.00-14.30

Päivitetty 3.5.2024