Mintun päivä sairaalassa

Mintun päivä sairaalassa

Mintulla on jännittävä päivä huomenna. Hän on menossa sairaalaan ensimmäistä kertaa. Häneltä korjataan pieni vaiva vatsalta. “Mitähän minulle huomenna tapahtuu”, Minttu miettii.

Aamulla Minttu menee äidin tai isän kanssa sairaalaan. Hän on ottanut mukaansa lempinallensa Pörrön. Sairaanhoitaja Liisa on Minttua vastassa. Liisalla on siniset vaatteet yllään, aivan kuin verkkarit. Liisa keskustelee Mintun ja äidin kanssa. Liisa sivelee tarvittaessa Mintun käteen valkeaa puuduttavaa taikarasvaa.

Mintulle laitetaan myöhemmin toimenpidehuoneessa “uniluukku”. Minttu pääsee nyt odottamaan toimenpiteeseen pääsyä lepohuoneeseen. Siellä voi leikkiä, piirtää tai katsella ohjelmia. Pian Minttu saa uusia kavereitakin, koska muitakin lapsia tulee sairaalaan.

Hermanni – lääkäri – käy myös katsomassa Minttua. Hermannilla on musta tussikynä, jolla hän piirtää pienen viivan Mintun vatsaan, kohtaan, josta vaiva korjataan. Sairaanhoitaja Maija tulee hakemaan Minttua toimenpidehuoneeseen. Tällä välin äiti käy kahvilla.

Toimenpidehuone on mielenkiintoinen paikka. Maijan lisäksi huoneessa on kaksi muutakin hoitajaa. Siellä on TV, tosin vähän erilainen kuin kotona. Katossa on isompi lamppu kuin kotona keittiössä. Minttu saa mennä makaamaan sängylle, jota kutsutaan tasoksi. Mintulle laitetaan kolme tarraa rintaan ja tarroihin johdot kiinni. Sormen päähän Minttu saa pyykkipojan näköisen vempaimen, jossa on punainen valo sisällä. TV:stä hänelle näytetään millaisen kuvan hänen sydämensä piirtää.

Huoneeseen tulee vielä Lauri, jota Maija kutsuu nukkumatiksi. Tämä nukkumatti laittaa Mintun käteen uniluukun. Uniluukusta Mintulle annetaan unimaitoa ja niin hän nukahtaa. Minttu voi myös leikkiä hetken lentäjää ja nukahtaa haistelemalla lentäjän naamarista yskänlääkkeeltä tuoksuvaa höyryä. Mintun nukkuessa hänen pieni vaivansa korjataan.

Kun hän herää, äiti on hänen vierellään ja Liisa myös. Paikan nimi on heräämö. Minttu saa lepäillä rauhassa tai vaikka lukea kirjaa. Liisa tuo pillimehua… Myöhemmin, kun Minttu jaksaa, hän saa mennä äidin kanssa takaisin leikkihuoneeseen. Leikkihuoneessa Minttu saa taas leikkiä tai katsella ohjelmia. Kun Minttu haluaa, hän saa syödä ja juoda. Ja jälkiruoaksi saa jäätelöä… Syötyään ja virkistyttyään kunnolla Minttu pääsee kotiin. Uniluukku otetaan pois. Liisa kertoo äidille, kuinka kotona on hyvä toimia, jotta Minttu paranisi mahdollisimman nopeasti. Kun Minttu käy vaihtamassa vaatteet ylleen ja lähtee kotiin, Liisa jää vilkuttamaan.

Ajankohtaista

Kurikan perhekeskus aloittaa uusissa tiloissa 1.8.2024

Kun sairastun – mistä apua?

HyväEP-tiedotuslehti on julkaistu