Äidinmaitokeskus

Äidinmaitokeskus

Äidinmaidon luovutus luovuttajan haastattelusta maidon tutkimiseen ja pakastamiseen asti.

Maitokeittiö

  • äidinmaidon pullotus ja pastörointi osastojen tarpeisiin
  • erityiskorvikkeiden valmistus osastoille
  • pullojen, tuttien ja lypsyosien välinehuolto

Maidon tuonti omalle vauvalle sairaalaan

Jos käyt välillä kotona vauvan ollessa osastolla, voit tuoda kotona lypsämäsi maidot osastolle omalle vauvallesi. Kotona käydessä on hyvä pumpata säännöllisesti 3–4 tunnin välein äidinmaitokeskuksesta saamallasi rintapumpulla. Kun tulet katsomaan lastasi, tuot edellisen ja saman vuorokauden maidon äidinmaitokeskuksesta saamallasi kylmälaukulla osastolle.

Oman äidin maito on korvaamattoman hyvää ravintoa lapsellesi. Osastolla lypsämäsi maito annetaan tuoremaitona, kotona lypsettyä maitoa voimme käyttää osastolla kahden vuorokauden ajan. Jos maitoa jää yli vauvan tarpeen, maito pakastetaan ja saat sen mukaan, kun vauva kotiutuu.  Hyvä ravitsemus ja nesteytys ovat tärkeitä maidontuotannolle.

Kaikissa rintapumppua, lypsämistä ja imetystä koskevissa asioissa voit ottaa yhteyttä äidinmaitokeskukseen neuvontahoitajaan, numero alla.

Kun aloitat lypsyn, pese kädet saippualla ja käytä sairaalassa käsihuuhdetta. Käsittele lypsyosia koskematta sellaisiin paikkoihin, joissa maito kulkee. Lypsyaika on noin 10–15 minuuttia/rinta. Maidon määrää voi lisätä tihentämällä lypsykertoja.

Turvallisin keino jäähdyttää lypsypullo on vesiastiassa jääkaapissa. Jääkaapin lämpötilan tulisi olla +4°C. Saat äidinmaitokeskuksesta kylmälaukun, jolla voit kuljettaa maidot osastolle. Laukussa on kertakäyttöisiä pulloja, joita voit käyttää muuten monikäyttöisessä setissä lypsypulloina.

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Lypsysetit huollat ensimmäisen käyttökerran jälkeen itse. Huuhtele lypsyn jälkeen setit kylmällä vedellä ja tiskaa käsin. Steriloi keittämällä useampi setti yhdellä kertaa runsaassa vedessä kansi päällä 5 minuuttia. Pisintä letkua sekä sen ja koneen väliin tulevaa yhdistäjää ei tiskata tai keitetä kotona. Voit pitää nämä kiinni koneessa koko ajan. Jos ne likaantuvat, ne voi tiskata ja keittää.

Säilytä osat alassuin niin, ettei vesi jää niihin makaamaan. Älä sulje korkkeja. Pidä rintapumppu ja ympäristö siistinä.

Kylmälaukun voit palauttaa, kun lapsi pääsee kotiin. Rintapumppua voit pitää tarvittaessa kaksi viikkoa vauvan kotiutumisen jälkeen. Jos tarvitset sitä edelleen, ota yhteyttä Äidinmaitokeskukseen. Palauta rintapumppu vastasyntyneiden teholle tai äidinmaitokeskukseen (alakerrassa). Pumppu voidaan lähettää myös joistakin terveyskeskuksista reittikuljetuksena.

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Äidinmaidon luovutus

Äidinmaito on korvaamattoman hyvää ravintoa vastasyntyneelle. Keskosille ja sairaille vastasyntyneille ei aina saada tarpeeksi oman äidin maitoa, siksi tarvitsemme jatkuvasti luovutettua äidinmaitoa.

Maksamme luovutetusta maidosta 20 €/l. Korvaus tulee pankkitilille seuraavan kuukauden kahden ensimmäisen viikon aikana. Luovutetusta maidosta maksettava korvaus on verotonta tuloa.

Äidinmaidonluovuttajaksi voit ryhtyä, jos sinulta tulee yli 2 dl/vrk maitoa yli oman lapsen tarpeen ja synnytyksestä ei ole kulunut vielä 2 kk. Tupakointi, alkoholinkäyttö, useimmat lääkkeet ja huumekokeilut ovat esteenä luovutukselle, koska maito käytetään pienille vauvoille.

Äidinmaitokeskuksen neuvontahoitaja haastattelee luovuttajan. Luovuttajalta tutkitaan HIV- ja C-hepatiitti vasta-aineet verestä. Saat ohjauksen, rintapumpun ja lypsyvälineet, kertakäyttöpullot, kuljetuslaukun sekä kylmävaraajat äidinmaitokeskuksesta lainaksi. Olemme yhteydessä myös äitiysneuvolan terveydenhoitajaan. Luovutusaika on 3–6 kk riippuen maitotilanteesta.

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Poista korut, pese kädet saippualla, rinnat lämpimällä vedellä ja kuivaa talouspaperilla. Käytä käsiin meiltä saamaasi käsihuuhdetta ennen kuin koskettelet lypsyosia ja aina kun lypsy keskeytyy. Kokoa lypsysetti rintapumpun laatikossa olevan ohjeen mukaan.

Jäähdytä lypsetty maito jääkaapissa peräseinällä säilytettävässä vesiastiassa. Jäähtynyt maito säilytetään jääkaapissa. Älä koskaan lisää juuri lypsettyä jäähdyttämätöntä maitoa pulloon. Jääkaapin lämpötila < +4 °C. Laita jokaiseen pulloon oma nimi ja päiväys. Tarkkailemme maidon lämpötilaa ja bakteerikasvua. Pois heitettävästä maidosta ei makseta.

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Lypsyn jälkeen pura osat, huuhtele kylmällä vedellä ja tiskaa. Sterilointi tapahtuu keittämällä kaikki osat vedessä kannen alla kiehuen 5 minuuttia. Säilytä osat alassuin niin, ettei vesi jää niihin makaamaan. Älä sulje korkkeja. Pisintä letkua ja sen ja koneen välissä olevaa yhdistäjää ei tiskata tai keitetä kotioloissa. Voit pitää ne koneessa kiinni kaiken aikaa. Jos ne likaantuvat, ne kyllä kestävät tiskauksen ja keittämisen. Voit keittää useamman setin yhdellä kertaa, koska sinulla on niitä käytössäsi neljä kappaletta. Pidä rintapumpun ympäristö siistinä ja pyyhi maitoroiskeet lypsyn jälkeen pois.

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Maitoa kerätään viikon ajan. Maanantaista perjantaihin maidot pakastetaan ja lauantain, sunnuntain ja osa maanantain maidosta lähetetään tuoremaitona. Lähetysaamuna pullot pakataan kylmälaukkuun, pakastimessa jäädytetyt kylmävaraajat ja kylmämatto laukkuun. Noin 15 km säteellä maidot haetaan kotoa, muualta lähetetään terveyskeskuksen kautta reittikuljetuksena. Luovutettua maitoa vastaanotetaan vain maanantaisin. Kuljetuksesta ei muodostu luovuttajalle kustannuksia. Uuden laukun ja puhtaat keräyspullot saat terveyskeskuksen reittipisteestä. Jos et lähetä luovutuspäivänä maitoa sairastumisen tai matkan vuoksi, ilmoita siitä etukäteen edellisenä päivänä tai luovutusaamuna.

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Huolehdi monipuolisesta hyvästä ravinnon saannista. On hyvä käyttää monivitamiinivalmistetta ja jos maitotuotteiden käyttö on niukkaa, myös kalkkivalmistetta. Laihdutusta ei suositella imetyksen aikana. Sairastuessasi ota yhteys neuvontahoitajaan. Luovutuksessa pidetään lääkekuurin ajan taukoa, yksittäinen särkylääke ei ole haitaksi. E-pillereitä tai minipillereitä ei saa käyttää luovutuksen aikana.

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Yhteystiedot

Toimipisteet

Puhelinnumerot

Ravitsemistyöntekijöiden puhelinasiointi

Äidinmaitokeskus, ravitsemistyöntekijä paikalla vaihtelevasti klo 15 asti.

Puhelin

Soittoajat

ma 07:00-13:45
ti 07:00-13:45
ke 07:00-13:45
to 07:00-13:45
pe 07:00-13:45
la 07:00-13:45
su 07:00-13:45

Ravitsemistyöntekijöiden puhelinasiointi

Äidinmaitokeskus, ravitsemistyöntekijä paikalla vaihtelevasti klo 15 asti.

Puhelin

Soittoajat

ma 07:00-13:45
ti 07:00-13:45
ke 07:00-13:45
to 07:00-13:45
pe 07:00-13:45
la 07:00-13:45
su 07:00-13:45

Neuvontahoitajan puhelinasiointi

Neuvontahoitaja ja imetyksen aluekoordinaattori, Äidinmaitokeskus

Puhelin

Soittoajat

ma 08:00-15:00
ti 08:00-15:00
ke 08:00-15:00
to 08:00-15:00
pe 08:00-15:00

Neuvontahoitajan puhelinasiointi

Neuvontahoitaja ja imetyksen aluekoordinaattori, Äidinmaitokeskus

Puhelin

Soittoajat

ma 08:00-15:00
ti 08:00-15:00
ke 08:00-15:00
to 08:00-15:00
pe 08:00-15:00